10 храни, забранени по света

Редица храни са забранени в различни части на света поради множество причини – опасения за здравето, канцерогенно съдържание или културни табута. Например в някои страни не може да консумирате конско месо, въпреки че в други се смята за деликатес. На места пък е забранено храненето с месо от крава, със свинско или други. Ето десет от забранените по света храни, подредени от портала foodpanda.

1. Консервирани макарони със сирене
food-1Въпреки че консумацията на макарони не е незаконна никъде, консервираният продукт съдържа жълт оцветител, който е вреден за децата. Поради тази причина в Норвегия и Австрия те са строго забранени.

2. Гъши дроб
food-2В Европа това е високо ценен деликатес, а месото е много вкусно. То обаче не може да бъде консумирано в Израел, Аржентина, Индия и части на САЩ. Тази забрана е наложена заради насилственото угояване и отглеждане на птиците.

3. Хайвер
food-3Вероятно това е най-класната храна, особено хайверът от Белуга. Той е забранен в Иран заради критично застрашените от изчезване риби.

4. Кетчуп
food-4Може би е най-глупаво звучащата забрана за храна в списъка, но във Франция на учениците е забранено да консумират кетчуп, посочват от foodpanda. Това е така, защото се счита, че вкусният сос съсипва френската кухня.

5. Шоколадово яйце
food-5Добре познатото шоколадово яйце идва от Италия, но е забранено в САЩ. Това е така заради малките играчки, които се крият под шоколада. Американските власти забранили това поради опасността от поглъщане на скритата изненада.

6. Свинско месо
food-6Консумацията на свинско месо е забранена в мюсюлманския свят поради религиозни причини. В тези страни се смята, че свинското е „мръсно“ месо.

7. Чесън
food-7Чесънът технически не е забранен, но е тема табу сред будистките монаси в Китай и някои индуси. Според тях чесънът е свещен, защото се смята за храна на Боговете.

8. Баница с месо
food-8В Сомалия е забранено да се приготвя и яде такава баница, защото преди години недобросъвестни търговци продавали развалено смляно месо.

9. Мастило от сепия
food-9В много райони мастилото от сепия се счита за кулинарен деликатес, но не и в Южна Корея. Там е забранена продажбата на мастилото и продукти, които го съдържат, заради възможността от отравяне.

10. Непастьоризирано мляко
food-10В Канада е забранено да си купувате мляко, което не е пастьоризирано, поради болестите, които може да причини и заради нивата на хигиена при доене и съхранение./http://www.10te.bg/

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login