10 от най-вкусните сандвичи по света

Някои от най-добрите храни в света се сервират между две филии хляб! Съгласни сте, нали!? Името си сандвичите носят от Джон Монтагю, 4-и граф Сандвич (John Montagu, 4th Earl of Sandwich), въпреки че не той е техния създател. Говори се, че Монтагю обичал да играе карти и да яде този вид храна, защото така можел едновременно да се храни и да играе, без да си омазва ръцете. Що се отнася до това къде са най-вкусните сандвичи по света, едва ли някой би се наел да отговори. Всяка държава има своя уличен сандвич, консумиран ежедневно от много хора.

Ако трудно бихме могли да дадем еднозначен отговор на въпроса кой е най-вкусният сандвич в света, то със сигурност знаем къде бихте могли да опитате най-скъпия. Това може да стане в лондонския ресторант „Хонки Тонк“. Там предлагат бургер за 1100 лири. Каймата за кюфтето е направена от 220 г говеждо от Кобе и 60 г австралийско еленово месо. Така се „балансира съдържанието на мазнини“. В средата му се поставя бри с черен трюфел, като сиренето създава „течен джоб“. Освен това в сандвича има канадски омар. Върху всичко това се поставя бекон с кленов сироп, гарниран с хайвер от белуга и опушено на дърво позлатено патешко яйце. Хлебчето е подправено с японска мача – вид зелен чай на прах. То е намазано с кремообразна майонеза и също е позлатено. Най-отгоре се залива със сос от манго и шампанско и се настъргва бял трюфел. Бургерът е с 2618 калории – повече от препоръчваното дневно количество за мъж.

Ако все още не сте огладнели, то вижте и нашите 10 предложения за най-вкусни сандвичи в света.

1. Choripán, Аржентина

sandwich-1Чорипан е вкусен аржентински сандвич с чоризо и наденички. Поднася се върху хрупкава питка, сос чимичури и пържено яйце отгоре.

2. Bánh mì, Виетнам

sandwich-2Банх ми е названието на виетнамска франзела, която се прави от пшеница и ориз, брашно. Освен това е името на популярен сандвич, която се сервира във франзелата. Той съдържа пържено свинско месо и свежи зеленчуци, овкусени с кориандър и халапеньо (вид люта чушка).

3. Katsu sando, Япония

sandwich-3Кацу сандо е японски сандвич и представлява печено месо върху бял хляб, полято с майонеза и горчица.

4. Croque monsieur, Франция

sandwich-4Croque Monsieur – caндвич c шyнĸa и нacтъpгaн ĸaшĸaвaл, пpeпeчeн нa фypнa. Модернизираната мy вepcия имa coc бeшaмeл в и въpxy caндвичa, ĸoeтo гo пpaви дopи пo-вĸyceн. Πpoизxoдът нa имeтo e нeизвecтeн, нo ce пoявявa зa пъpви път в пapижĸo ĸaфeнe пpeз 1910 г. Cъщecтвyвa и дpyгa вepcия нa caндвичa, нapeчeнa Croque Madame, ĸoятo e c пъpжeнo яйцe.

5. Francesinha, Португалия

sandwich-5Типичен за бързото хранене в Португалия е сандвич с шунка или пушена свинска наденица, обилно залети с топено сирене и доматен сос. Сервира се с пържени картофи.

6. Cuban Sandwich, Флорида

sandwich-6Сандвичът Кубано е една истинска легенда. Рецептата му е пренесена от Куба в Маями, Флорида. Хлебчето за сандвича се приготвя с мас, намазано е обилно с масло и е покрито с карамелизирана шунка. Другите съставки са: мариновано свинско, швейцарско сирене, горчица и кисели краставички. Сандвичът се запича в тостер, тип преса, с който се притиска.

7. Leberkäse, Австрия и южна Германия

sandwich-7Буквално преведено, името на месния деликатес означава „сирене от черен дроб“. Еднакво вкусен е и студен, и топъл. Кулинарните хроникьори твърдят, че леберкезът датира някъде от средата на 18 век. В сандвич той се слага в кръгло хлебче, заедно с горчица.

8. Shucо, Гватемала

sandwich-8Този сандвич може да опитате в Гватемала, а неговите съставки са нарязани на кръгчета наденички, гуакамоле, зеле, майонеза, кетчуп и горчица.

9. Vada pav, Индия

sandwich-9Вада пав е индийско ястие от вида „стрийт фууд“, което може да се опише като пикантен вегетариански бургер. Представлява две картофени кюфтенца, притиснати в питка. Обикновено се предлага с индийска лютеница (сос чътни). В някои варианти питката е заменена от самоса.

10. Zapiekanka, Полша

sandwich-10Този сандвич идва от Полша, където е изключително популярна храна на улицата. Прави се с половин франзела, гарнирана с гъби, сирене, нарязан лук, шунка или друг вид месо и чушки. Изпича се в пещ, докато сиренето се разтопи върху франзелата и тя стане хрупкава. След изпичане може да се добави кетчуп и горчица./http://www.10te.bg/

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login