5 „любими” храни, които вредят на здравето

Кои храни са най-честите причинители на отравяне – това е темата на доклад, подготвен от американски специалисти, цитирани от Ройтерс. Пренесени към родните вкусови предпочитания, тъжните първенци в класацията изглеждат познато, но в някои от случаите напълно неочаквано:

Колбаси

колбасите и в най-голяма степен кренвиршите съдържат изключително големи количества скрити мазнини, което води както до повишаване на телесното тегло и на лошия холестерол в тялото, като често самите ние не можем да проумеем как се е стигнало дотам. Специалистите в областта на храненето припомнят, че не е в реда на нещата килограм колбас да струва по-малко от килограм месо, като се има предвид, че именнно от него би трябвало да се произвежда. В случаите, когато това правило видимо не е налице, то колбасът по всяка вероятност е направен от соя, нишесте, мас, мазнини, различни съединителни тъкани и добавки. На вкус може и да са го докарали, но той далеч се отличава от полезния продукт.

Маслини

Маслините на българския пазар понякога не са нищо друго освен боядисани в черно или зелено плодове, в които се съдържат големи дози железен глюконат. Разбира се, могат да бъдат открити и маслини, които са носители на типичните за продукта вкусови и хранителни качества, но е невъзможно да направим разликата, съдейки само по външния им вид.
За сметка на това прекаляването с изкуствено оцветените може да доведе до натряване на тялото с желязо.

Картофи

В картофите, които са едни от най-често консумираните от българина продукти, често се съдържат патогенни микроби, които могат да причинят колики, дезинтерия, салмонела.

Сирене

Млякото и сиренето също могат да бъдат вредни, тъй като те са идеална среда за развитието на болестотворни микроорганизми. Особено внимателни при консумацията на сирене трябва да бъдат бременните жени, които са любители на сирене фета, бри и камамбер, защото в тях живеят бактерии, причинители на заболяването листериоза. То почти винаги се развива без видими симптоми, но може да бъде много опасно – например може да предизвика спонтанен аборт.

Пушените храни

Особено внимателни трябва да бъдем при избора на пушена риба, пушено сирене и т.н., защото тези продукти, оказва се, често са канцерогенни. Освен че съдържат голям набор от изкуствени подобрители на вкуса, голяма част от производителите избират да опушват с изкуствен „течен дим”, което е по-евтин процес от опушването с дървесен дим. Това обаче неминуемо рефлектира върху вкусовите и хранителните качества на пушените храни./zdrave.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login