5 закуски от 5 континента по света

Как се хранят хората по света и какви са хранителните привички на отделните континенти. Предлагаме ви заедно да научим сега:

  1. Европа – в най-стария континент цари неписано правило, а то гласи „колкото по-топла е климата в страната, толкова по-лека е закуската и колкото по-на север се разполага дадена държава, толкова и храната е по-калорична още в старта от деня. Как изглеждат статистиките и проучванията в конкретика, представяме веднага: В Англия закуската включва домат или доматено пюре, гъби, колбас, печен боб, а в по-честите случаи е бърза и се състои от филия с мармалад, мляко и пресни плодове. В Шотландия закуската е от наденичка и картофено пюре, популярна е и овесената каша. В Италия традиционна закуска е хляба, бисквитите и кафето, а за децата горещ шоколад. В Германия закуската се състои от хляб, масло, яйце, шунка, конфитюр и кафе. Понякога се добавят пастет, сирене, пресни плодове или колбаси. В Холандия обичаен старт за деня са яйцата, кренвиршите, черният хляб, меда и шоколада. Белгия има традиционна закуска от белгийски вафли, но през последните години е изместена от френската закуска. Във Франция закусват хляб на тостер с конфитюр, кафе, ядки, какао, плодов сок, вода, а понякога и кроасани без пълнеж. В Португалия имат 2 вида закуски и те са бърза, състояща се от йогурт, хляб, масло и сирене и бавна, която е през почивните и значително по-богата. В Испания обичайна закуска е чурос, наподобяващи тригуни, а в Мадрид те са поръсени с пудра захар или шоколад. За Скандинавските страни е характерна закуска от риба, сирене, яйца, масло, придружена с кафе, мляко или чай.
  2. Америка – в наши дни американците се хранят в движение с бързи храни като поничка, йогурт, плод, десертно блокче, корнфлейкс, парче пица останало от вечерята. През уикенда се глезят и с кулинарни рецепти от омлет с шунка, картофени кюфтенца, тостер, кафе, мляко и т.н. В Латинска Америка хапват на закуска царевични и хлебни изделия.
  3. Азия – в различните части на континента сутрешната доза храна е от значение, а тя бива: В Китай закусват ориз, сусамови хлебчета, пържен хляб или хляб на пара. По улиците могат да се намерят топли закуски от юфка, тестени изделия, оризови кнедели или топла супа. В Индия  популярна закуска са блюдата с вадас, досадос, чапатис, идилис, а те се сервират със сосове. Най-популярни са – чатани, приготвен от плодове, зеленчуци и подправки или самбар с домати и леща. Пие се чай или кафе с мляко. В Япония се закусва супа с месо по традиция, ориз, риба или мариновани зеленчуци на пара. В Корея сутрешната храна е като основната през деня, а тя включва кимичи, което е смес от зеленчуци, а съвременните кореици се хранят изцяло като европейците на Запад. В Тайланд, Камбоджа и Виетнам хапват на закуска супа.
  4. Африка – местната закуска в най-топлия континент зависи от района и колониалното влияние. Така например в Камерун, местните хапват сиропирани кифлички или бобена храна, а понякога омлети и яйца на очи. За Алжир деня започва със закуска от кафе с франзелка с масло и конфитюр. Типично по френски.
  5. Австралия – обичайната закуска на австрийци наподобява западно-европейската. В резултат на топлия климат местните похапват рано плодове, тост и плодови сокове, а през уикенда опитват и американска храна./interpolezno.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login