6 причини да включим сливи в есенното си меню

 

В много страни сливите са несправедливо подценяван плод, пише сайтът „ Уоманайтли“.

Основната причина може би се крие в това, че хората не знаят много за полезните им свойства. Сливите не са просто вкусен и полезен за здравето плод.

Ето няколко причини да ги включим в есенното си меню:

1. Предпазват клетките от увреждане

Подобно на ягодите, малините, черешите и гроздето, сливите също са отличен източник на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от увреждане и намаляват риска от развитие на заболявания като рак.

2. Помагат за здраво сърце

Сливите са богати на калий (една слива съдържа около 113 мг), който помага за контролирането на високото кръвно налягане и намалява риска от развитие на сърдечни заболявания и инсулт.

3. Намаляват риска от рак

Различните плодове и зеленчуци предпазват от развитие на различни видове рак. Тъй като са богати на антиоксиданти, сливите помагат за намаляване на риска от рак на белия дроб и устната кухина. Достатъчно са само няколко сливи дневно.

4. Помагат за здрави очи

Сливите са вкусен и сладък плод, който е богат на витамин А – един от най-важните витамини за здрави очи и добро зрение. Този плод съдържа и зеаксантин, който предпазва ретината от вредните ултравиолетови лъчи.

5. Контролират нивата на кръвната захар

Сливите са плод с нисък гликемичен индекс, който помага за контролирането на нивата на кръвната захар и намалява риска от развитие на диабет.
Важно е обаче да се консумират в умерено количество – особено ако имате проблеми с кръвната захар или искате да ограничите дневния си калориен прием. И свежите, и сушените сливи съдържат въглехидрати и захари.

6. Помагат за добър метаболизъм

И сушените, и свежите сливи са богати на фибри и помагат за предотвратяване на запек. Добавете сливи към киселото си мляко или овесените ядки и ще подобрите метаболизма си.

Ако обаче страдате от хроничен запек, не разчитайте само на сливи, а се консултирайте със специалист.

Сега е сезонът на сливите и няма причина да не се възползваме от здравословните им свойства.

Можете дори да сложите във фризера пакет сливи, за да си похапвате и през зимата.

Източник: Вести

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login