Ако искате пробиотици – консумирайте кисело зеле

Киселото зеле е продукт, който се получава от ферментация, която е причинена от бактериите на млечната киселина. Те разлагат въглехидратите в зелето на млечна и оцетна киселина. За негови откриватели се смятат китайците. То присъства в множество европейски кухни, а в Германия се смята за основен елемент на националната кухня.

То е една от малкото храни, които съдържат Lactobacilli plantarum бактерии. Те са доминираща разновидност на здравословни бактерии, които влияят върху храносмилателната система по няколко начина – стимулират работата на имунната система като увеличават антителата, които се борят с инфекциите, потискат патогенните микроорганизми, премахват радикалите, които са една от причините за мутация на клетките.

Киселото зеле и неговият сок се употребяват в народната медицина за лечение на запек и за изгаряне на мазнините. Ферментиралите храни имат успокояващ ефект върху нервната система и подсилват имунитета. Зелевият сок се препоръчва за превенция на грип, при различни стомашно-чревни проблеми като диария, запек и язви.

Хората, които страдат от бъбречно-каменна болест или хипертония не трябва да консумират кисело зеле в големи количества заради солеността му. Съдържащият се в храната биогенен амин тирамин може да причини неблагоприятни реакции при чувствителни хора и затова трябва да се внимава с консумацията. Освен в бидони, което отнема доста време, можете да си изготвите кисело зеле в буркан. Зелето трябва да се накълца и да се посоли, като с тази техника можете да изготвите по-малко количество, но пък храната може да се консумира след 3 дни.

Киселото зеле е богато на витамини А, В, С и К, и минерални вещества. Съдържащият се витамин С достига до 0,1%, което е с два пъти повече от лимоните. То съдържа още провитамин D, който почти липсва в другите плодове и зеленчуци. В процентно отношение съставът му включва белтъчини – 0,9%, мазнини – 0,32%, въглехидрати – 2,28%./zajenata.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login