Ангурия

cucumis-anguria

Ангурия /Cucumis anguria/ представлява едногодишно лианообразно растение от семейство Тиквови /Cucurbitaceae/, което произлиза от тропичните и субтропичните райони на Централна и Южна Африка. Ангурията е позната още като антилска краставица. Тя се среща и с наименованията bur cucumber, bur gherkin, West Indian gherkin и др. Ангурията е близък родственик на краставицата /Cucumis sativus/ и на пъпеша /Cucumis melo/.

Лианообразната ангурия може да пропълзи на различни повърхности. Стеблата на ангурията достигат до 3-5 метра дължина. Те са тънки и крехки. Осеяни са с множество власинки и разклонения. Ангурията се отличава със силно разчленени листа, напомнящи на листата на диня. Най-интересни обаче са плодовете на антилската краставица.

Те са заоблени, светлозелени и достигат дължина от 3 до 8 сантиметра и имат дълги дръжки. Плодовете на ангурията са снабдени с небодливи и дори мекички шипоподобни израстъци. На вкус неузрелите плодове на антилската краставица са почти същите като на обикновена краставица, заради което и се използват по същия начин. Те са пълни с множество кремави семена. Когато узреят напълно, плодовете добиват жълто-зелен цвят, а теглото им достига до 50-100 грама.

Ангурията се отглежда предимно в Ангола, Мозамбик, Танзания, Замбия, Зимбабве и Намибия. Растението се среща още в Никарагуа, Перу, Еквадор, Коста Рика, Куба, Гватемала, Хаити, САЩ, Русия. В подивяло състояние ангурията се среща в широколистни и смесени гори. Расте и в савани и полупустини. Обичайно може да се види до 1500 метра надморска височина. У нас ангурията не е много популярна култура, но все пак някои опитни градина я отглеждат заради екзотичния ѝ външен вид.

Състав на ангурия

Плодовете на ангурията е източник на белтъчини, мазнини, калций, фосфор, желязо, витамин А,тиамин, ниацин, аскорбинова киселина. Листата на растението не са добре проучени все още. Масло, добито от семената на антилската краставица, съдържа следните киселни: палмитинова, стеаринова, олеинова, линолова и линоленова.

Отглеждане на ангурия

Ангурията се отглежда като зеленчук или като декоративно растение. Изисква почти същите грижи като обикновената краставица. У нас семена за ангурия могат да се намерят, но може би само в някои специализирани магазини. Иначе най-лесно е да се поръчат по интернет. Ангурията е топлолюбиво растение и не понася застудявания. Най-успешно растението се развива при температура от 25-26 градуса.

Температура под 12-13 градуса растенията понасят сравнително зле, а когато температурите паднат чак до 5 градуса ангурията загива. Растението обича светлината и не понася ветровитите места. Ангурията има специални изисквания към почвата-тя трябва да е плодородна, добре дренирана и по възможност неутрална. Подходящи предшественици на ангурията се явяват кореноплодни зеленчуци, бобови растения, треви и др.

За най-добри резултати се препоръчва ангурия да се отгледа чрез разсад. Един ден преди семената да се посеят в пластмасови саксии, подредени в топли парници, те (по желание) могат да се накиснат в специален за целта разтвор, след което да се оставят за един-два часа на слънце./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login