Аспержи

asparagus

Принадлежат към семейството на лилията, чийто членове са също праз, лук и чесън. Отглеждат се от векове, но се срещат и в див вид в много части на света. В Европа високо се ценят белите аспержи. За да се предотврати производството на хлорофил и да се запазят върховете бели, основата на аспержите се покрива със слама, за да се спре достъпът на слънцето.

Как да ги избирате

Търсете твърди стръкове с малки затворени върхове. Тънките и дебелите върхове са еднакво нежни.

Употреба

  • Отчупете бледо оцветените крайчета (около 2 см).
  • Сварете аспержите, докато омекнат. Ако смятате да ги сервирате студени, веднага ги преместете в студена вода.
  • Яжте ги студени като салата или предястие, гарнирани със сос винегрет.
  • Сервирайте ги топли със зехтин и лимонов сок, или добавете соев сос и гарнирайте със сусамени семена.
  • Когато са много пресни, можете да ги опитате и сурови.

Инструкции за приготвяне

  • Изплакнете под студена вода, отрежете бледо оцветените крайчета. Няма нужда да ги белите.
  • За да ги сварите, налейте в голяма тенджера около 2см вода и я оставете да заври, добавете аспержите на един пласт и ги оставете да врат без капак 3 до 5 минути.
  • За приготвяне в микровълнова фурна, добавете към 450 гр аспержи 1/4 чаша вода, и ги оставете 5 до 7 минути.
  • Можете да ги нарежете на малки парченца и да ги изпържите на много силен огън, със съвсем малко мазнина сами или с други зеленчуци.

Хранителна информация

  • Не съдържат мазнини, натрий и холестерол;
  • Добър източник на витамин С и фолиева киселина.

В 100 грама аспержи се съдържат:

 Източник: www.nutritiondata.com
% от необходимата дневна стойност
Калории20
Калории от мазнини1
Мазнини0 гр0%
 В т.ч. наситени мазнини0 гр0%
Холестерол0 мг0%
Натрий2 мг0%
Въглехидрати4 гр1%
В т.ч. растителни влакна2 гр8%
Захар2 гр
Протеини2 гр
Витамин А15%
Витамин С9%
Калций2%
Желязо12%

zdravoslovno.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login