Бамята – мощно оръжие срещу рак

В ново изследване от октомври 2013 година, публикувано в рецензираното списаниеBiotechnology Letters, изследователите откриха, че лектинът – новооткрита съставка в бамята (Abelmoschus esculentus), задейства апоптозата или клетъчната смърт на клетките при рак на гърдата ин витро (което означава в лабораторни стъклени „петри’ съдове).

Бамята вече се е превърнала в добре позната суперхрана срещу диабет, но малко хора знаят, че тя също така се бори с поне три различни вида рак. Изследванията на действието на бамята при рак са още съвсем в началото, но изследователите видяха в лабораторните изследвания, че тя има потенциал да спира високо метастазните миши меланомни клетки и че категорично убива човешки ракови клетки при рак на гърдата, а впечатляващо изследване сред населението разкри, че при мъжете, които ядат бамя редовно, ракът на простатата е снижен с 40 процента.

Бамята убива 72% от човешките ракови клетки при рак на гърдата ин витро

Новооткритият лектин в обикновената бамя (Abelmoschus esculentus) показва в изследвания, че убива 72% от човешките ракови клетки при рак на гърдата (MCF7) ин витро, най-вече като задейства програмираната им смърт (апоптоза). Лектинът в бамята също така показва, че забавя растежа на туморите на гърдата с 63 процента. Забележете, че лектинът се съдържа в семената на бамята  и изследователите в това изследване извличат лектин чрез воден извлек от брашно от семена на бамя. Този противораков лектин бе открит едва през 2012 година като интересното е, че той също така съдържа и противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства, което го прави много привлекателно съединение за бъдещи изследвания. Изследователите в това изследване отбелязват, че съединението лектин е „потенциално терапевтично средство за борбата с рака на гърдата при хората”.

Освен това, абстрактът на научния доклад твърди, че антитуморното действие на бамята – лектина – е селективно, което означава, че той не убива нормалните здрави клетки. Тази селективност показва потенциал за разработването на противораково вещество. Има много субстанции, които убиват всички клетки – раковите и здравите – но те не влизат в сметката: „Светият граал” към който се стремят този вид изследвания е да се намерят вещества, които са силни срещу раковите клетки, като не засяга здравите клетки”!

Не изстъргвайте само семенцата и не хвърляйте останалата част от чушчицата, защото друг компонент в бамята също показва противоракови свойства, а именно пектинът.

Пектинът в бамята спира 75% от силно метастазиращите меланомни клетки ин витро

Пектинът в бамята се намира точно под обвивката на чушчиците и учените откриха, че той съдържа много уникални съединения (силно разклонените рамногалактуронани), които досега не са забелязвани в други пектини. Може би на новооткритите съединения се дължи ефикасността на пектина срещу меланомата. В скорошно изследване, проведено от френски и холандски учени, пектинът спира пролиферацията на силно метастазиращите миши меланомни клетки (B16F10) със 75% след третиране за 48 часа, и също така ускорява програмираната клетъчна смърт (апоптоза) 23 пъти. Изследователите също така откриха, че пектинът задейства апоптозата като взаимодейства с Галектин-3. Това е подобен механизъм на наблюдавания при добре познатото съединение модифициран цитрусов пектин и е много интересно, че пектинът в бамята не трябва са бъде модифициран по никакъв начин, за да има същото въздействие.

Мъжете, които ядат бамя (спазвайки южняшкия – за САЩ – начин на хранене) страдат с 40% по-малко от рак на простатата.

Двете горепосочени изследвания ясно показват, че два различни компонента в бамята – пектин и лектин – имат мощни противоракови свойства, следователно, както обикновено е по-добре за нас да консумираме цялата ядивна част от бамята, ако искаме да доведем до максимум нейните противоракови свойства. Наблюдавани ли са действителни ползи сред хора? Да. Скорошно кохортно (сред еднородно население) изследване, проведено в Съединените щати откри, че мъжете, които ядат южняшка диета – храна, характеризираща се с яденето на бамя, грухано жито, царевичен хляб, фасул, ориз и сладки картофи, се разболяват с 40 процента по-малко от рак на простатата от онези, които не следват такава диета. Макар че резултатите са на границата на статистическата значимост, това е доста обстойно изследване, което проследява близо 3800 мъже десет години. Онова, което е впечатляващо за това изследване е, че освен бамята, бобовите растения и сладките картофи, южняшката диета всъщност не е много здравословна и съдържа големи количества червено месо и бекон, които храни се знае, че повишават риска от рак. Оказва се също така, че южняшкият начин на хранене предпазва мъжете от рак на простатата много повече от диета, богата на зеленчуци и плодове, макар че южняшката диета съдържа 24% по-малко плодове и зеленчуци (29 порции седмично при южняшката диета спрямо 38 порции на седмица в богатата на плодове и зеленчуци диета)./zdravivsekiden.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login