Безглутенов пикантен царевичен хляб

gluten-free-chilli-cornbread

Необходими продукти:

  • 200 г. полента или финосмляно царевично брашно
  • 280 мл. прясно мляко, към което добавете 2-3 супени лъжици лимонов сок, като по този начин след няколко минути се получава лека ферментация
  • 25 г. масло
  • 1 бр. чили чушка, изчистена от семките и нарязана много наситно
  • 1 ч.л. бакпулвер (потърсете безглутенов такъв)
  • 1/4 ч.л. сода бикарбонат
  • 50 г. замразена сладка царевица, като преди приготвянето трябва да бъде размразена
  • 2 големи яйца, разбити

Начин на приготвяне:

  1. Леко запечете полентата или царевичното брашно на сух тиган за 3-4 мин., като разбърквате непрекъснато, докато започне да ухае и малките зрънца станат златистокафяви. Свалете от котлона, изсипете половината в голяма купа и добавете млякото. Разбъркайте добре, покрийте купата и оставете да престои 2-3- часа.
  2. Разтопете маслото в тавичка с диаметър 25 см. и загрейте фурната на 200°-250°. Разбъркайте маслото с останалите съставки в отделна купа, включително и останалата половина от запечената полента /царевична каша/  и половин чаена лъжичка сол и добавете всичко това към по-рано приготвената и оставена да отпочине смес от полента и мляко. Не забърсвайте останалата мазнина от тавичката, тя ще предпази печивото от залепване.
  3. Сложете вече намазнената тавичка на огън, за да се загрее отново добре и тогава изсипете цялата смес, която ще започне да цвърчи от силно затоплената мазнина. Поставете тавата в загрятата фурна и печете 15-20 мин. до златистокафяво и докато се изпече в средата. След като извадите хляба от фурната, оставете леко да се охлади, нарежете на парчета и сервирайте.

Източник – 

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login