Бира

С бира

Ако искате вярвайте, но е научно доказано, че 1 литър нефилтрирана бира е 10 пъти по-полезна от литър прясно мляко.

Протеините в пивото не са много, но минералните вещества са съществено количество: 1-2 грама на литър. В този продукт се съдържат витамини B1, B2, PP, което го нарежда ако не сред витаминните напитки, то сред хранителните продукти. Бирата е по-ниско калорична от Кока Колата, ябълковия сок, плодовите напитки, които имат захар в състава си. Произвежда се от малц, хмел, мая и вода – продукти, сред които няма вредни за организма. Малцът е богат на въглехидрати, протеини, ензими и минерални соли. Екстрактните вещества на хмела, които се съдържат в пивото, имат успокояващо, болкопотискащо и дори дезинфектиращо действия.

Откакто хората са започнали да варят бира, те непрекъснато откриват все повече и повече лечебни свойства. Още в Древността лекарите са препоръчвали изплакване на устата с продукта при зъбобол. В Средновековието чрез него са отстранявали камъни в бъбреците, лекували са изтощение. Използвали са го под формата на маска за подмладяване на кожата.

Бирата освобождава организма от алуминиевите соли и канцерогенните вещества. Изследвания на японски учени доказват, че редовната й консумация може да намали вероятността от образуването на рак 2-3 пъти.

Приемът на бира на гладно изсушава стомаха, освобождава го от излишната слуз, което е полезно при повечето видове гастрити. Хмелът активизира отделянето на стомашен сок, а попадналите активни вещества от него в пивото имат болкоуспокояващо и хипнотично действия, спират растежа и размножаването на бактериите. Ваните с бира регулират потоотделянето. Различни маски и кремове, приготвени на бирена основа, действат благоприятно за отстраняване на бръчки. Бирените маски действат добре и на мазна кожа, повишавайки еластичността й, подобряват кръвообращението, намаляват омазняването и запушват разширените пори.

Редовното изплакване на косата с бира след измиване избавя от пърхота, придава неповторим блясък и мекота.

В народната медицина се срещат рецепти с продукта за лечение на простудни заболявания.

Бирата ускорява обмяната на веществата, допринася за подмладяването на клетките. Смята се, че 1-2 чаши бира дневно забавят стареенето на организма, намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Отбелязва се положителното действие на ечемичната напитка за възстановяване на лигавицата при болести на стомаха и дванадесетопръстника (гастрит, дуоденит, язва). Бирената мая се препоръчва да се приема вътрешно при различни инфекциозни заболявания, захарен диабет, фурункулоза, акне и други кожни болести. Лекарите потвърждават, че продуктът разрушава камъните в бъбреците.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода95.0мл.
Белтък0.3гр.
Въглехидрати4.0гр.
Мазнини0.0гр.
Калории42кал.

framar.bg,clubz.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login