Брюкселско зеле

Брюкселското зеле влиза в основния състав на европейските кухни поради високото наличие на витамин С. От него се приготвят супи, гарнитури, предястия, сосове и салати. По своята биологична стойност брюкселското зеле се нарежда на едно от първите места сред храните от растителен произход. То съдържа средно от 152 до 247 мг витамин С, който се намира в много стабилна форма и не се разрушава при съхранението му. Съдържа още витамините В2, РР, каротин, минерални соли (калий, натрий), въглехидрати, белтъчини, багрилни вещества, етерични масла и органични киселини. Поради съдържанието на значителни количества желязо е подходяща храна при малокръвие. Брюкселското зеле е с нежен вкус, особено когато е младо. То се познава по зелените листенца, които са твърди и стегнати, бледо на цвят пънче, което не е изсъхнало./gotvetesmen.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login

Брюкселско зеле

Брюкселско зеле

Брюкселско зеле

Произведено по правилния начин, този  зеленчук е с  божествен  вкус. То е леко, малко горчиво  на вкус, така че може да го комбинираме  с всякакви  сосове или  балсамов оцет. Здравните ползи включват:
Много добър източник на фолиева киселина. Добър източник на желязо;

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login