Булгур

???????????????????????????????

Булгурът е зърнена култура, която е много разпространена в източните страни. Използва се най-често за приготвяне на гарнитури към месни, зеленчукови и рибени ястия. Всъщност, това е пълнозърнеста натрошена пшеница, която преди това е обработена на пара и изсушена. В нея се съхраняват всички полезни свойства на пшеничното зърно.

Булгурът е наситен с витамини, особено богат е на тези от група В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9), на витамини Е, К, бета-каротин, микроелементи (фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций). Културата съдържа и ненаситени мастни киселини, захариди, влакна.

Редовната консумация на булгур действа благоприятно върху състоянието на нервнатасистема, за която витамините от група В са най-важната и основна „храна“. Голямото количество минерални соли допринасят за възстановяване обмяната на веществата, прави кожата и косата „по-живи“. Цветът на лицето придобива здрав оттенък, косата става по-блестяща и расте по-добре.

Въвеждането на булгур в менюто ще обогати организма с необходимите му полезни вещества не по-лошо от витаминния състав, закупен от аптеката.

Продуктът се усвоява лесно от организма, преработва се отлично, често присъства в менюто на спортистите. Особено полезен е за хората, които са подложени на тежки физически натоварвания.

Към недостатъците на булгура можем да отбележим високата му калоричност, която е повече, в сравнение с останалите зърнени култури (елда, ориз). Диетолозите често пренебрегват продукта, когато става дума за диети за отслабване, но приемът му в малки количества и приготвен в голямо количество вода може само да бъде от полза. Високото съдържание на влакна дава възможност за пречистване на организма и дава чувство за ситост дори при консумацията на малки порции такава каша.

Булгурът може да съдържа глутен, ако е приготвен от обикновена пшеница, а този растителен белтък е сериозен алерген. Продуктът не се препоръчва при наличие на гастрити с повишена киселинност, при различни възпаления на стомашно-чревния тракт, включително възпалена лигавица на хранопровода.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода10.0мл.
Белтък12.0гр.
Въглехидрати69.0гр.
Мазнини1.0гр.
Калории340кал.
Витамини и минерали
витамини В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, К, Е; фосфор, желязо, селен, мед, цинк, манган, калий, натрий, калций

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login