Черен кимион

Черният кимион /Nigella Sativa/ е легендарно растение, идващо от Изтока. Черният кимион е с височина 40-60 см, а семето, маслото и растението получени от него са познати под различни наименования – черно семе, чернушка, фараонско масло, полска челебитка.

Черният кимион се използва в източната медицина като средство за лечение на най-различни здравословни проблеми. Ценната билка вирее в района на Средиземно море, Азия, Арабския полуостров и Северна Африка.

История на черен кимион

Въпреки че черен кимион не е много популярен в нашата страна, историята му датира от незапомнени времена. Археолози са намерили семена от черен кимион в разкопки, които датират от периода на мезолита и неолита, което показва, че черния кимион се е употребявал още преди 8000 години. Египтологът Хауърд Картър открива сред вещите на Тутанкамон масло, което никой не знаел какво точно е.

Скоро става ясно, че това е масло от черен кимион. Историците знаели, че древните египтяниизползвали маслото в своето ежедневие, но за какво – никой не знае. Все пак фактът, че маслото от черен кимион е сред нещата на Тутанкамон сам по себе си говори за неговата важност. Самата Нефертити е използвала черния кимион, за да запази своята красота и младост.

В Стария Завет се споменава за важността на черен кимион и дори се описва начинът за добиване на маслото му. Растението е било известно и на римляните, които го наричали гръцки кориандър. Древногръцкият лекар Диоскоридис го използвал като лек за зъбобол, главоболие и общи здравословни неразположения.

Сведенията от древността за широкото приложение на черния кимион и проведените в наши дни изследвания на черен кимион сочат, че растението е един от основните претенденти за здравеукрепващото средство на хилядолетието.

Състав на черен кимион

Маслото от черен кимион съдържа над 100 активни компонента. То е богато на незаменими мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина,калций, цинк, желязо, фосфор, тиамин, рибофлавин, пиридоксин, каротин, аргинин и др.

Избор и съхранение на черен кимион

Черният кимион се намира в магазинната мрежа под формата на масло и хранителна добавка. Маслото трябва да се съхранява на сухо и проветриво място. Необходимо е да се пази от достъп на малки деца. Производителят и срокът на годност трябва да са ясно упоменати на опаковката.

Ползи от черен кимион

Маслото от черен кимион е известно от векове като мощен имуностимулант, притежаващ редица здравословни качества, които го правят приложимо при различни проблеми. Аргининът, който се съдържа в черния кимион е много полезен при хора, претърпели травми, изгаряния и възпаления. Тази съставка неутрализира свободните радикали и стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген.

Аргининът стимулира и производството на простагладин Е1 – той регулира мозъчните функции и нервните импулси, редуцира възпаленията и кожните екземи, действа бронхолитично и съдоразширяващо.

Една от най-важните съставки на черен кимион – Нигелон, е много ефективен при бронхити, астми и респираторни заболявания. Той успокоява и разширява бронхите и в същото време потиска освобождаването на хистамини.

Черният кимион въздейства върху тимусната жлеза и в същото време я стимулира, а именно тя отговаря за защитните сили на организма. Това води до укрепване на имунитета и предотвратяване на болести и инфекции.

Използването на масло от черен кимион стимулира дейността на костния мозък, което го прави идеално средство за лечение и предотвратяване на развитието на тумори. По своите антибактериални свойства, черния кимион превъзхожда редица съвременни антибиотици, но за разлика от тях, той не вреди на организма. Ефективен е дори срещубактерии, които има силна резистентност към лекарства като холерата например.

Маслото от черен кимион се използва в борбата с алергии, настинки, възпаления на устната кухина, заболявания на стомашно-чревния тракт, астма, диабет. Черният кимион е ефективен при лечение на хемофилия, синузит, хемороиди, простатит, псориазис, алопеция, диария. Помага при изтощение, глисти, недостатъчна секреция на жлъчката, изтощение. Има много добър диуретичен, антивирусен, антибактериален и противогъбичен ефект.

Маслото от черен кимион подобрява растежа на косата и я предпазва от преждевременно побеляване. Включвано е и в състава на кремовете за предотвратяване на бръчки.

С цел укрепване на имунитета и възстановяване на здравето, при възрастни се препоръчва прием от 1 ч.л. масло от черен кимион два пъти дневно – сутрин и вечер. След приемът на маслото се изпива половин чаша вода, с разтворена в нея 1 с.л. пчелен мед.

Маслото от черен кимион понижава кръвната захар и холестерола; тонизира тялото и стимулира сексуалната активност; подобрява кръвообращението и кръвното налягане; убива растежа на бактерии, микроорганизми и деструктивни клетки. Помага за увеличаването на количеството на кърмата, но трябва да се приема след раждане./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login