Червен морков

framar_cherven_morkov

Известно е, че морковите са отлично природно лечебно средство. Червеният морков е с високо съдържание на захар, също така е добър източник на соли на калций, фосфор, желязо, и особено на витамини; спокойно можем да го наречем отличен концентрат от всички известни до сега витамини. Този зеленчук съдържа каротин (провитамин А), аневрин, рибофлавин (В2), аскорбинова киселина (вит. С), също пантотенова киселина, която играе важна роля в животинския организъм, тъй като участва във въглехидратния обем. В моркова е открита никотинова киселина (витамин РР), хесперидин, витамин Р, провитамин О, витамин К, биотини (витамин Н) и други още неизследвани витамини.

Съдържанието на провитамин А в морковите и 18 пъти по-високо от това в кръвта, витамин В е 2 пъти повече, отколкото има в свинския черния дроб.

Много разпространен е пресният сок от морков.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода88.5мл.
Белтък1.3гр.
Въглехидрати7.0гр.
Мазнини0.1гр.
Калории33кал.
Витамини и минерали
калций, фосфор, желязо, витамини С, В2, Р, К, Н

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login