Червено зеле

1-cherveno-zele

Червеното зеле е много полезно, тъй като е богато на витамини, захари, соли на желязото, калиеви и магнезиеви соли. Съдържа протеини, целулоза, ензими и летливи вещества. В червеното зеле има два пъти повече витамин С и четири пъти повече каротин, отколкото в обикновеното зеле. Наличието на антоцианин въздейства благоприятно върху човешкия организъм, повишавайки еластичността на капилярите и нормализирайки тяхната пропускливост. Освен това, спира радиационното въздействие върху тялото и предотвратява левкемия.

Високото съдържание на соли на калия, магнезия, желязото, ензимите, обуславя целебните свойства на този зеленчук. Наличието на фитонциди предотвратява образуването на туберкулозни тумори. Още в Древен Рим, със сок от червено зеле са лекували белодробни заболявания, а за лечение на остри и хронични бронхити се използва и днес.

Включването му в хранителния режим на хора, страдащи от хипертония е препоръчително, защото понижава кръвното налягане.

Учените са установили, че жени, консумиращи редовно червено зеле, не се разболяват от рак на гърдата или процесът на заболяване се намалява до 50 %. Това е така, защото в зелето се съдържа веществото глюкозинолат, което възпрепятства образуванто на ракови клетки и изпълнява роля на антиоксидант.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода90.0мл.
Белтък1.8гр.
Въглехидрати6.1гр.
Мазнини0.0гр.
Калории31кал.
Витамини и минерали
соли на калия, магнезия, желязото

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login