Чиа (Chia/Salvia)

chia_superhrana

Чиа семената са древна суперхрана, която в наши дни е в блясъка на славата си. Тя е представител на семейство Салвия Испаника (Salvia Hispanica). Малките черни и бели семенца са били не веднъж основна храна на инките, маите и ацтеките, както и на други племена от югозападната част на Америка.

Думата “Чиа” съгласно езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храни, особено за техните посланици и вестоносци, които носели малка торбичка със семена винаги със себе си. Чиа е наричана “Индийска бягаща храна” поради невероятната енергия, с която ни зарежда. Още по онези времена било забелязано, че консумацията на чиа повишава нашата издръжливост на физически натоварвания и ни зарежда с енергия. В Мексико местните твърдят, че една лъжичка чиа е достатъчна да ни зареди с енергия за 24 часа. Но не само енергийното зареждане е привличало нашите предшественици към чиата. Не може да не се отбележи също нейния приятен вкус (сравняван с мини яйца на динозаври) и нейните хранителни свойства.

Защо бихме искали да ядем Чиа?

Доказано е, че Чиа семената съдържат:
* 2 пъти повече протеини от всички останали култури
* 5 пъти повече калций отколкото в животинското мляко, плюс съдържание на бор, който помага за превръщането на калция в костна структура
* 2 пъти повече калий от нивата в банана
* 3 пъти повече антиоксиданти от касиса
* 3 пъти повече желязо от това в спанака
* големи количества Омега-3 и Омега-6

Семената на Чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма. Те също така са огромен източник на разтворими фибри. Подобно на лена, те могат да попиват влага 9-12 пъти по-голяма от теглото им, която се абсорбира изключително бързо – за около 10 минути.

Антиоксиданти
Едно от предимствата на Чиа е това, че поради високите нива на антиоксиданти, семената могат да просъществуват много по-дълго, докато при лена, например, семената бързо гранясват. Чиа семената могат лесно да бъдат съхранявани в сух вид до 4-5 години без да променят качествата и хранителните си стойности. Спокойно може да замените лена във вашите рецепти с Чиа.

Нежен вкус
Вкуса на Чиа е нежен и приятен. Това ви позволява лесно да го комбинирате с други храни без да променяте драстично вкуса. Могат да се добавят чиа семена към сосове, различните видове теста, салати, смутита и други. Ароматът на ястията се запазва и се повишава тяхната хранителна стойност.

Любима храна на диетиците
Чиа е наричана още любима храна на диетиците, защото, добавяна към ястията, тя набъбва и засища по-лесно стомаха, заменяйки калориите и мазнините без да промени вкуса на ястията. Дори и да не сте на диета, вие ще намалите калориите наполовина, ако храните са били обогатени с Чиа.

Какви са предимствата при консумация на Чиа?

* Зарежда с енергия и сила
* Увеличава устойчивостта на организма
* Нормализира нивата на кръвната захар
* Спомага за свалянето на излишни килограми (достигане на оптимално за организма тегло)
* Подобрява работата на стомашно-чревния тракт

Абсорбиране на захарта
Доказано е, че семената Чиа влияят на усвояването на консумираните захари в организма. Чиа гелът, който се образува при допир на семената с течности, действа като физическа бариера между въглехидратите и ензимите на храносмилателната система. Това от своя страна забавя превръщането на въглехидратите в захар. Енергията от храните се усвоява регулирано, което осигурява устойчивостта. Това захаропоглъщане е голям плюс за диабетици. Също означава, че може да се комбинират семена от Чиа със сладки плодови сокове (домашни, разбира се) без да се боим за нивата на захари.

Абсорбира и регулира водата
В следствие на силната си хигроскопичност, семената, поели влага, удължават хидратирането и запазват електролитите, особено по време на натоварване на организма.

Лесни за преваряване
Накиснати в течност, семената на Чиа лесно се усвояват и абсорбират дори цели. Тяхната малка “черупка от динозавърско яйце” се разрушава много лесно и бързо. Не създават чувство за тежест в стомаха, докато ни зареждат с енергия. Всичките хранителни съставки се усвояват изключително добре.

Чревна метла
Чиа семената набъбват при допир с течности, след което, преминавайки през стомашно-чревния тракт действат като “вълшебна метла”, почиствайки стените от стари натрупани отпадъци. Много хора използват вълшебните семенца за регулиране на отделителната система.

Всестранно приложение
Чиа семената може да се използва във всякакви видове рецепти – сладки, солени, пикантни, кисели. Подходяща е за всичко. Може да ги добавяте към салати като дресинг, в любимите ви сосове, сладкарски специалитети, смутита, крекери, сладоледи, сокове и т.н.

Без глутен
Протеинът на семената не съдържа глутен. Това го прави идеална закуска за всеки с повишена глутенова чувствителност, както и за останалите, които желаят да заменят глутеновите семена (пшеница, ечемик, ръж и овес).

Бърза тъканна регенерация
Чиа семената способстват бързото производство на тъкани в следствие на високата хранителна стойност и лесната асимилация. Успешно помага при случаи на наранявания (вътрешни и външни рани). При бременни жени и кърмачки, както и при хора с повишена физическа активност, Чиа семената способстват бързото регенериране и изграждане на нови клетки в тъканите./recipemagician.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login