Чудният плод помело

Знаете ли колко полезно за вашето здраве може да бъде помелото! Удивително полезно!

Помелото е тропически плодове от вида Цитруси. Теглото на големите екземпляри от плода може да достигне до 10 кг! Помелото може да има различна форма – с форма на круша или сферична форма, със зелен или жълт цвят на обелката, а месестата му част може да бъде бяла, розова и жълта.

Различните сортове помело се различават и по вкуса си. Понякога той е като на портокал, нагрейпфрут.

Помелото притежава много полезни свойства и оказва положително въздействие върху жизнения тонус и здравето на човек.

Тропическият плод съдържа голямо количествовитамини А, С и В, калий, етерични масла, лимоноиди (група вещества, съдържащи се в цитрусовите плодове). Калият подпомага дейността на сърдечно-съдовата система. Лимоноидите пък притежават противоракови свойства. Витамините придават тонус, а етеричните масла подсилват имунната система.

Следователно от консумирането на помело можете да извлечете много ползи. Този плод е в състояние да зареди тялото ни с енергия, да го направи по-издръжливо и да подобри настроението ни. Сочното помело утолява жаждата.

Помелото е полезно и при диети за отслабване. То подтиска глада. Насърчава усвояването напротеини и мазнини в тялото. Стабилизира кръвното налягане, помага при астма, ефективно бори атеросклероза.

Този екзотичен е отлично превантивно средство срещу епидемии от вирусни заболявания.

Как да изберем най-доброто помело в магазина? Плодът трябва да е леко мек на допир и с изразен аромат. Преда да е разрязано, помелото може да се съхранява в продължение на месеци в хладилник, но ако имате вече почистени плодове. Помелото може да се добавя в салати, особено с риба иморски дарове или сосове с подправки.

В Китай помелото са отглеждали още преди Христа. Съществува вярване, че този плод е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Дори преди години, когато върлуваше епидемията от птичи грип, се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.

В Тайланд плодът също е на особена почит. Местните вярват, че ако в продължение на 3 години се хранят с помело всеки Божи ден, ще се излекуват от астма или туберкулоза. След пет години пък помелото може да премахне рак./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login