Диета съчетана с висок холестерол

Промените в начина на живот като спазване на здравословна диета и повече физическа активност могат да ви предпазят от висок холестерол и триглицериди – основен рисков фактор за появата на сърдечносъдови заболявания. Промените в диетата ще ви помогнат да отслабнете и да понижите и контролирате нивата на триглицериди и лошия (LDL) холестерол и ще повишат тези на добрия (HDL) холестерол.

Кои мазнини трябва да се ограничат

Добър старт за здравословната диета е ограничаването на три вида мазнини в храната:
– холестерол,
– наситени мазнини,
– транс мазнини.

Холестеролът се съдържа единствено в храните от животински произход. Неговият прием не бива да надвишава 300 мг на денонощие. Ако сте изложени на по-висок риск за развитие на сърдечносъдово заболяване, намалете допълнително приема на холестерол – до 200 мг дневно. Избягвайте храни като яйца, скариди, карантии и мазни меса. Нискомаслените млека и крехкото пилешко месо съдържат умерени количества холестерол.

Освен холестерола трябва да се ограничат наситените и вредните транс мазнини. Препоръките на кардиолозите са да се намали приема на наситени мазнини до 7% от общия прием на калории. Това се равнява на 16 г мазнини на ден при хранителен режим с 2000 калории. Ограничете и храните като недомашни печени изделия, маргарин и дресинг.

Полезни мазнини

Американската клиника „Мейо“ препоръчва на своите пациенти да прибавят три вида мазнини, за да намалят своя холестерол:
– зехтин,
– омега-3 мазнини,
– масла от ядки.

Те са чудесен източник на здравословните полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които трябва да са по-голямата част от мазнините в здравословната диета.

Дори само 2 супени лъжици зехтин на ден, вместо други мазнини, биха били голяма крачка в борбата с холестерола. Омега-3 мастните киселини може да си набавите от някои видове риба като сьомга, скумрия, сардини. Диетолозите препоръчват поне 2 порции риба на седмица.

Фибри и растителни стероли

Разтворимите фибри и растителните стероли също трябва да бъдат основна част от всяка балансирана и полезна за здравето диета, особено такава за понижаване на холестерола. Разтворимите фибри подпомагат процесите на елиминиране на холестерола в храносмилателната система. Отлични източници са овесените ядки, плодовете, ръжта, грейпфрутът и бобовите култури. Жените трябва да се стремят да включат 22-28 г фибри на ден, докато мъжете – 28-34 г.

Консумацията на по-малко мазнини и повече фибри ще подпомогне отслабването и ще подобри показателите ви за съдържание на холестерол в кръвта. Ако желаете да повишете само HDL холестерола, спортувайте повече. Ако нивото на триглицериди е основния проблем, намалете консумацията на захари, алкохол и мазнини./dieti.info

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login