Динята не е плод, а зеленчук

Мнозина смятат динята за добър източник на течности, подходящ особено за горещините. А тя е доста повече от това – последните изследвания за нея показват, че е богат източник на ликопен – антиоксидант (свързван най-често с доматите), който доказано е ефективен при намаляване риска от рак и дружги сериозни заболявания.

Динята всъщност не е плод, а зеленчук – тя е от семейството на краставицата и тиквата. За нейна прародина се счита Африка, но съвременните дини са доста различни и доста по разнообразни като сортове. Тя без съмнение е сред най-освежаващите и задоволяващи нуждата от течности плодове и зеленчуци.

У нас динята най-често се консумира самостоятелно, най-вече като десерт, но по други места тя често се поставя в салатата, сосовете или от нея се приготвя освежаващо изстудено питие.

Когато избирате диня, внимавайте тя да бъде твърда, симетрична, без наранявания, натъртвания и светли петна. При почукване добре узрялата диня тръбва да издава приглушен звук “на кухо”. Най-добрите дини обичайно тежат поне няколко килограма, но все пак това зависи от сорта.

За да я запазите максимално дълго, не я режете цялата на парченца и не белете кората. Ако се окаже не добре узряла, поставете я в хартиен плик, но не в хладилник.
Дори и цяла динята не е много трайна – на стайна температура и ненарязана се запазва около 2 до 3 седмици.

Източник: frognews

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login