Домашно масло

Взима се един буркан с вместимост 700 мл. и в него се изсипва 200, най-много 300 мл. животинска сметана. Бурканът започва да се разклаща енергично. Сметана ще се сгъсти след 5-6 минути. Разклащането продължава, като най-добре е да се използват двете ръце. След около 15 минути сметаната ще се пресече. Разклащането на буркана продължава докато не чуеш шлюпащ звук от него. Това се случва на 18-тата минута. Маслото се е образувало, а водата се е отделила. Тази вода всъщност е известнният продукт бътърмилк (buttermilk), който ние си нямаме на пазара, но може да срещнеш в много рецепти, и който ние в зависимост от рецептата заменяме с кисело мляко, айрян, смес от кисело и прясно мляко, смес от прясно мляко с лимонов сок и все от този сорт. Сега вече си имаме истински бътърмилк./kulinarno-joana.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login