Домати

domat

Ползата от доматите:

Доматите имат множество полезни свойства, защото съдържат много витамини, минерали и други необходими за организма вещества. Освен това, те са богати на ябълкова, винена и лимонена киселини. Ползата от домата е по–голяма, когато той е обработен, а не в суров вид. В състава му се съдържа мощен антиоксидант, който се нарича ликопен. Той има антираково действие, като предотвратява мутирането на ДНК и деленето на раковите клетки. В комбинация с растителни мазнини, този зеленчук се усвоява по–добре от стомаха. Ликопенът е причина за този ярък червен цвят на домата.

Фруктозата и глюкозата са част от състава на домата. В него има също минерални соли: магнезий, йод, цинк, натрий, желязо, манган и комбинация от витамини А, В2, В6, К, РР, Е и др. Доматите регулират работата на нервната система и са отлични антидепресанти. Благодарение на наличието на серотонин, подобряват настроението. Съдържат и фитонциди, които имат антибактериално и противовъзпалително действия. Ципата на доматите стимулира перисталтиката на стомашно–чревния тракт. Семките им, на свой ред, съдържат вещества, които разреждат кръвта и по този начин препятстват развитието на тромбоза. Колкото по–зрели са доматите, толкова повече са витамините и полезните свойства в тях. В червените сортове хранителните качества са повече, отколкото в жълтите.

Вредата от доматите:

Вредата се състои в алергичността на този зеленчук. Хората, страдащи от хранителни алергии не трябва да ги консумират в големи количества и да сведат до минимум употребата им. За тези, които боледуват от подагра, артрит, бъбречни заболявания, доматите са вредни, заради оксаловата киселина, която не влияе добре на обмяната на солта и водата в организма.

Съществува мнение, че доматите съдържат съединения, които при честа употреба на зеленчука, способстват развиването на никотинова зависимост. На домата не може да се разчита при жлъчно–каменна болест, макар че е в състояние да премахва камъните.

На страдащите от хипертония, заболявания на сърдечно–съдовата система и бъбреците, не се препоръчват мариновани, консервирани и кисели домати. Варените, например в супи, както и консервираните, допринасят за образувания в пикочния мехур и камъни в бъбреците.

Доматите не са съвместими с хляб, месо, риба и яйца. Между приемите на тези продукти трябва да са изминали няколко часа.

Доматен сок:

Препоръчва се половин час след хранене. Помага при всички показания за употреба на доматите за различните заболявания, също при козметични процедури.

Желателно е да се приготвя самостоятелно, защото в състава на доматения сок по магазините има оцет.

Доматът е нискокалоричен, затова може да се включва в диетично хранене, естествено, при отсъствието на противопоказания. Благодарение на богатия минерален и витаминен състав, той е отличен помощник в борбата с излишните килограми. За отслабването помагат солите на калия, които намаляват способността за задържане на вода в организма.

Лечение с домати:

Доматите, по–точно доматеният сок, помагат при заболявания на стомашно–чревния тракт, които са чести спътници на болести на стомаха и дванадесетопръстника.

Салатата от домати и сокът от тях влияят добре на сърдечно–съдовата система. В свеж вид или след термична обработка, те са ценно лечебно средство при атеросклероза.

Авитаминозата се отразява на кожата, ноктите, косата и външния вид. За нея е важна диета, подсилена с витамини А, В1, В2, С, соли на фосфата, желязото и калия. Всичко това се съдържа в пресните домати.

Този зеленчук се използва за лечение на рани и изгаряния, за увеличаване на мъжката потентност, в козметиката.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода93.5мл.
Белтък0.6гр.
Въглехидрати4.2гр.
Мазнини0.0гр.
Калории19кал.
Витамини и минерали
магнезий, йод, цинк, натрий, желязо, манган; витамини А, В2, В6, К, РР

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login