Дюлята – пълна с витамини и силен лек за тези заболявания

Дюлите узряват от октомври до декември и са истинска съкровищница на полезни вещества. Златножолтите плодове с произход от Югозападна Азия, в древността са се смятали за символ на плодородието, любовта и щастието.

В Стара Гърция младоженците ги ядат преди сватбата, докато в Рим, заради упойващия аромат, са били източник на етерични масла за парфюми.

Дюлята е истинска витаминна бомба. Освен минималните калории и мазнини, е богата на протеини, въглехидрати, фибри, а съдържа и много танински вещества и субстанции.

От витамините, най-много има витамин С, но и голямо количество каротин (провитамин А), витамин В1, В2 и ниацин. Богати са на мед, калий, калций, магнезий, натрий, желязо, сяра и хлор.

Семките на дюлята съдържат дори 15% масло и голямо количество от важното съединение амигдалин или витамин Б17, който има антиканцерогенен ефект. Семето е богато на мазнини, танини, пектин, захар, ябълкова киселина.

Поради всичко това месестата част на дюлята е изключително лечебна.

 

Лековити са и листата и семената, и по-специално сокът и сиропът. Благодарение на танинът, действа благоприятно върху функцията на червата и предотвратява инфекциозни болести.

Сокът от дюля, приготвен със същото количество захар, лекува кашлица, астма и диария.

Печена или варена дюля се препоръчва за възпаление на стомаха и лигавицата на червата, но също така и за лечение на анемия.

Чай от цветовете на дюлята помага за успокояване на кашлица, премахва безсънието, както и лошия дъх.

Не се консумират сурови, може да се вари или пече, така че обикновено се използват за компот, желе, мармалад и плодови кашички.

Французите от векове правят сирене от дюля, като 2 кг дюли се варят с кората, докато напълно не омекнат.

Когато изстинат, се нарязват на парчета и се пасираат. Получената смес се измерва, за да се добави количество захар (на 1 килограм и половина пюре от дюли се добавя килограм захар). Всичко това отново се вари на слаб огън 45 минути с непрестанато бъркане.

Веднага след варенето, се поставя в подходяща тава, плитък стъклен съд или в по-голяма чиния. Когато се охлади, трябва да нарежете на кубчета, да поръсите с пудра захар и да оставите да престои на тъмно и сухо място.

Това сирене е силен източник на енергия, а може да се приема и като средство за подобряване на храносмилането. Не е подходящ единствено за диабетици и дебели хора.

Чай от плода

За да приготвите чай от плодовете на дюля, измийте плодовете, почистете и ги нарежете на 4 части. Отстранете семките и твърдата част около тях, а останалата част нарежете на парчета и ги поставете в литър вода, за да не променят цвета си.

Варете на слаб огън от 15 до 20 минути, след което оставете да се охлади. Процедете и пийте през целия ден. Този чай действа благоприятно при затруднено дишане, успокоява кашлицата, простудата и облекчава симптомите на бронхит.

За бръчки и напукани устни

За лице без бръчки и красиво поддържани устни, народната медицина препоръчва семената от дюля.
Приготвя се като една супена лъжица семена се смилат на дребно, поставят се в купа и се заливат с две супени лъжици вряла вода.

Добре разбърканата смес се оставя да престои 10 минути и се нанася върху напуканите устни и местата на лицето с изявени бръчки. За да се постигне най-добър ефект, лечението трябва да бъде редовно и продължително.

За бръчки може да се приготви и лосион от дюля. За него е необходимо 200 гр кора от дюля, която се съхранява две седмици в 300 мл силна ракия, по възможност в джибри.

След това ракията се прецежда, поставя се в 3 бутилки и херметически се затваря. С получения лосион мажете бръчките на лицето 2 пъти дневно.

Източник: stenews24

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login