Джинджифилът

Zingiber-officinale

Джинджифилът е полезен при гадене, повръщане, подобрява храносмилането, има противовъзпалителни свойства, облекчава при остеоартрит и е полезен и при други здравословни проблеми. Употребява се като чай или настърган към ястията.

Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене, варене, пържене, много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира, в Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват. В миналото е имало цели улици, наречени „джинджър-стрийт“, на които са се предлагали продукти с джинджифил.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login