Последните изследвания показват, че чаят от лютивата мента (джоджен) може да се използва за лечение на хирзутизъм при жените. Неговите анти-андрогенни свойства намаляват нивото на свободния тестостерон в кръвта, като оставя общ тестостерон незасегнат. Джодженът може да се използва за лечение на различни заболявания на храносмилателната система, включително стомашни болки и газове.

images

Лютивата мента (джоджен) е прочута с антимикотичното си действие. Установено е, че етеричното масло от джоджен има противогъбично действие, също така има успокояващ ефект и се използва при безсъние. Лютивата мента има отлична антиоксидантна активност – тя отлага окислението на мазнини и намалява образуването на вредни вещества. Има противовъзпалително, противоспастично, болкоуспокояващо действие. Листата, етеричното масло и ментолът  стимулират апетита като възбуждат секреторната функция на стомаха и червата. Едновременно с това действат болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се при храносмилателни разстройства с болки, гадене, повръщане и смущение в храносмилането, при маточни кръвоизливи, за бани при нервна възбуда, за гаргара при възпаление на венците; под формата на масло: външно за втриване при главоболие, мигрена, кожни възпаления и външно за инхалиране при възпаление на дихателните пътища.(bilki.pharmacy-bg.com)

mynta

Използва се като подправка. Листата му се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено – свинско или телешко. Поради специфичния си, и то силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги „потисне“ и те да не се усетят вкусово.