Един славен, но забравен зеленчук

Знаете ли, че не са малко хората, които изобщо не знаят какво е пащърнак. На други пък им звучи познато, но не се сещат какво точно е това, а като го видят на пазара, ще го сбъркат с ряпа.

Интересното е, че пащърнакът е един позабравен зеленчук със залязла слава.

В ерата на така наречените „супер храни“ все по-модерно става да се готви с колкото се може по-екзотични, трудно откриваеми, че и скъпи продукти. Така например нищо чудно в скоро време каперсите да изместят киселите краставички в кулинарията.

Историята на пащърнака е подобна. На времето той е бил един от най-използваните зеленчуци, но след инвазията на морковите, той е забравен от готвачите.

Историята на пащърнака започва от родината му – Източна Азия. Съществуват около 50 вида, които са разпространени в Европа и Азия. Бил е известен още на древните гърци и римляни, които го използвали не само за храна, а също така и като ценно лекарство за различни болести.

Все пак разцветът на пащърнакът е през Средновековието, когато участва като продукт в състава на много ястия.

У нас се консумира главно коренът, въпреки че листата му са чудесна декорация за различни салати.

В кулинарията корените на пащърнака се използват най-често в прясно състояние и по-рядко сушени и смлени. Прибавят се в ястия и супи, като се съчетават особено добре с лук, чесън, мащерка и магданоз.

Важно правило при приготвянето на пащърнака е да се слага в началото на приготвянето на ястието.

Какво губим от отсъствието на този наистина полезен зеленчук на трапезата ни?

Корените на пащърнака съдържат етерично масло, пектин, захари, витамин С и други полезни съставки. Тези вещества отпускат спазмите на гладката мускулатура на храносмилателния тракт, действат благоприятно върху сърдечно-съдовата система, понижават кръвното налягане.

В народната медицина и до днес се използва при болести на отделителната система, при сърдечна невроза и стенокардия.

По-горе можете да видите рецепта за супа с пащърнак и праз.

Не пропускайте новите статии в рубриките ни „Здравословно“ и „Вкусно, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин ТУК >>>

Източник: edna

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login