Есенна салата с червено цвекло

 

Червеното цвекло ухае на сладост, земя, есен и предстоящ зимен хлад. Децата биха били привлечени от наситения му цвят и ако до момента този полезен кореноплоден зеленчук не е част от менюто им, с тази салата успешно бихте привлекли вниманието им.

За да се запазят всички полезни съставки на цвеклото е добре да не се подлага на дълга термична обработка – най-добре е да се консумира сурово или приготвено на пара. Ябълката в рецептата придава на салатата приятна свежест, а ако се добавят към нея парче сирене и едно сварено яйце се превръща в идеален енергиен обяд не само за децата, но и за възрастните.

За направата й са нужни: 1 средно голямо червено цвекло, 1 зелена ябълка, 250 г булгур, сокът на 1 лимон, 2 с.л. зехтин, половин връзка магданоз, сол на вкус

Булгурът се сварява според указанията на опаковката. Цвеклото се измива и обелва, след което се настъргва на едро ренде (ако ще се ползва сурово) или се нарязва на кубчета и се сварява на пара (ако го предпочитате за консумация след термична обработка). Ябълката се настъргва на едро ренде.

В купа се смесват булгурът, цвеклото и ябълката. Магданозът се накълцва на ситно, смесва се с лимоновия сок и зехтина и с дресинга се залива салатата. Подправя се със сол на вкус и се сервира охладена.

Източник: Дневник

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login