Феноменалната соя

От векове китайците и японците поддържат богат на соя хранителен режим и отбелязват забележителни успехи в дълголетието и в значително по-малката честота на смъртни случаи от инфаркт и рак. Най-чудното обаче е, защо тази забележителна храна не се използва от повече хора по света! Отговорът е в недостатъчното познаване на нейното положително влияние върху човешкия организъм.

Учените вече смятат, че ако добавите соя към хранителния си режим, това може да ви защити от много болести!

Соята е богата на фибри и фитоестрогени, особено на два важни изофлавона – генистеин и дайдзеин. Освен това тя е от малкото растителни храни, представляваща пълноценен протеин с правилния баланс на осемте незаменими аминокиселини.

Соята е добър източник на минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор и витамини от групата В: тиамин, рибофлавин и ниацин.

Ползата от соята е голяма, антиоксидантите в соевите храни предпазват от много видове рак, както и от преждевременно остаряване. Тя забавя и предпазва от увреждане на бъбреците, при хора страдащи от нарушена бъбречна функция. Понижава холестерола. Запазва плътността на костите и предпазва от остеопороза. Укрепва имунната система. Помага срещу горещи вълни при жени в менопауза. Соята е изключително важна при вегетариански начин на хранене.

Удобен начин за прием на соя е под формата на соеви добавки, богати на изофлавони. Препоръчителният дневен прием за мъже е по две капсули дневно и по четири капсули за жените. Соеви хранителни добавки не се препоръчват за употреба единствено при намалена функция на щитовидната жлеза. Хранителна добавка „СОЯ ИЗОФЛАВОНИ” на фирма „Буров” – ЕООД може да намерите в аптечната мрежа и фармацевтичните складове.

Източник: Блиц

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login