Гъше месо

gushe-meso

Гъшето месо съдържа витамини (А, B1, B2, B3, PP, B5, B6, B9, B12, C), макроелементи (калий, калций, магнезий, натрий, фосфор), микроелементи (желязо, манган, мед, цинк, селен). То се усвоява по-трудно от организма, отколкото пилешкото. Но този продукт е изключително полезен за човешкото здраве.

50% от теглото на угоена гъска е мазнини, т.е високо ненаситени мастни киселини, главно линолова.

В него има много аминокиселини, които стимулират растежа на триптофана, лизина, аргинина, глутаминовата киселина, които участват активно в освобождаването на организма от продуктите на разпадане, преди всичко от амоняк.

Гъшите субпродукти се усвояват много по-лесно и често се препоръчват за лечебно хранене, особено при анемия, защото са богати на минерални вещества, стимулиращи процесите на кръвообразуването.

В народната медицина, гъшето месо се приема като добро общоукрепващо средство, което помага за храносмилането. Лекарите смятат, че то действа благоприятно на слаби, бледи и стари хора. Подходящо е за деца, подложени на силен стрес, стимулира отделянето на жлъчката, препоръчва се на страдащи от холелитиаза. Полезно при отравяне с олово, защото притежава свойството да извежда токсините от тялото.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода49.7мл.
Белтък16.1гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини33.3гр.
Калории364кал.
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, В3, РР, В5, В6, В9, В12, С; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, селен

 
framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login