Годжи бери – полезно или вредно

Чували ли сте, че плодовете от годжи бери и техният сок оказват благотворно въздействие върху здравословното състояние на човек. Съществуват и твърдения, че годжи бери е един своеобразен извор на младост.

Но дали всичко това е вярно? И сушените плодове на годжи бери имат ли странични ефекти? Ето отговорите на всички тези въпроси.

Godji-Bery-1-980x380

Какво е годжи бери?

Наричан също вълчи плод и лиций, са светло оранжево-червените плодове на храст, чиято родина е Китай. В Азия плодовете на този храст са присъствали в менюто на редица поколения с надеждата, че консумацията им ще ги направи вечно млади.

През вековете хората са използвали годжи бери, за да опитват да лекуват множество здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, висока температура и свързани с възрастта очни заболявания. Плодовете на годжи бери се ядат сурови, варени или сушени (като стафиди) използват се в билкови чайове, сокове, вина и лекарства.

 

Какви са ползите от плодовете на годжи бери?

Някои изследвания на сока от това растение са открили възможните ползи за доброто състояние на мозъка, психическото здраве, снижаването на стреса, подобряване на спортните постижения, качеството на съня и дори щастието.

Човек се чувства здрав, организмът му се пречиства от токсини, кожата му става по-свежа, при мъжете либидото се повишава, когато редовно се похапва годжи бери или пие сок от него.

Това обаче са предварителни проучвания, които трябва да бъдат потвърдени, преди да се правят заключения за ползите от този екзотичен плод. Всички плодове са полезни за здравето, но не е ясно дали плодове на годжи бери имат такива невероятни свойства, каквито напоследък медиите им приписват или имат подобни ползи за здравето, както и останалите плодове.

Също така не е научно установено дали хранителните добавки, които съдържат годжи бери имат същите хранителни свойства, каквито имат самите плодове.

framar_godji_beri

Има ли странични ефекти при прием на годжи бери?

Тези екзотични плодове е възможно да взаимодействат с някои лекарства.Ако приемате фармацевтични продукти, които разреждат кръвта трябва да избягвате приема на плодовете на годжи бери.

Те също се свързват с някои лекарства за диабет и за високо кръвно налягане, така че е препоръчително преди да започнете да похапвате от плода или да приемате хранителни добавки, съдържащи годжи бери, да се консултирате с лекуващия ви лекар.

Нормалният прием на годжи бери или сок от неговите плодове в умерени количества (30-40 грама дневно) е безопасен за човешкото здраве./ http://holesterol.eu/

Снимки: Интернет

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login