Говежд език

govejd-ezik10

Говеждият език е много полезен. Той се препоръчва на бременни жени, деца, пациенти с анемия, стомашни язви и други заболявания на стомашно-чревния тракт, също и на сърдечно-съдовата система.

В 100 грама от продукта се съдържат 9% от необходимата дневна доза калории за човека. Също така, 100 грама покриват нуждата от витамин В12 на 157%. Този витамин регулира обмяната на въглехидратите и мазнините в организма, а недостигът му може да доведе до развиване на болестта на Алцхаймер. Също 100 грама са достатъчни за набавянето на 40% от дневната нужда от витамин В, който подобрява състоянието на кожата и косата, удължава младостта.

Витамин РР помага при мигрена и безсъние, а цинкът – за зарастването на раните, за понижаването нивото на холестерол в кръвта и е от полза при различни кожни заболявания.

В говеждия език се съдържат 20 до 40% от дневната нужда на човек от желязо, молибден, фосфор, хром. Тези елементи са необходими при нефрози, нефрити, начален стадий на туберкулоза; а на здравите хора дава сила.

Витамини: РР, В3, В2, В6, В12

Микроелементи: фосфор, цинк, желязо, хром, молибден

Хранителна стойност при 100гр.
Вода71.2мл.
Белтък13.6гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини12.1гр.
Калории163кал.
Витамини и минерали
витамини РР, В3, В2, В6, В12; фосфор, цинк, желязо, хром, молибден

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login