Говежди черен дроб

Смело можем да наречем говеждия черен дроб един от най-полезните хранителни продукти. Той съдържа много витамини, аминокиселини и микроелементи, които са важни за организма.

Богат е на витамини А и В, съдържа също витамини D, Е, K, С, значително количество ферменти и екстракти, желязо, фосфор, калий, натрий, калций, магнезий, мед. Подходящ е за деца и се препоръчва на страдащи от желязодефицитна анемия. Полезен е при инфекциозни и бъбречни заболявания, различни травми и изгаряния, болести на централната нервна система, за профилактика срещу инфаркт на миокарда. Съдържа хром, който помага при атеросклероза и диабет. Ястията от този продукт допринасят за регенерацията на хемоглобина, повишават имунитета.

Свинският и говеждият черни дробове се препоръчват на пушачите.

Говеждият дроб е полезен при заболявания на очите и при проблеми със зрението, поради наличието на витамин А. Съдържанието на хром и хепарин го правят много подходящ при заболявания на сърдечно-съдовата система: тромбози, атеросклероза и др. Тези елементи регулират съсирването на кръвта, възпрепятстват образуването на тромби и помагат за избавянето от излишния холестерол.

Благодарение на високото съдържание на витамини С, Д и калций, дробът се препоръчва при остеопороза, защото помага за укрепването на костната система на човека. Полезен е за спортисти и за хора, подложени на високи физически натоварвания, защото увеличава човешката издръжливост, което се дължи на кератина, активизиращ важните процеси на метаболизма, произтичащи в организма.

Консумацията на говежди черен дроб се препоръчва и на бременни, защото наличието на важни елементи в състава му, помага за нормалното изграждане на плода и влияе благоприятно на самата бъдеща майка.

Този продукт е богат на йод и фолиева киселина, това го прави необходим при заболявания на ендокринната и имунна системи.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода72.9мл.
Белтък17.4гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини3.1гр.
Калории98кал.
Витамини и минерали
витамини А, В, Д, Е, К, С; калий, калций, фосфор, натрий, желязо, магнезий, мед

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login