Говеждо месо

govejdo-meso

В прясното говеждо месо се съдържат: витамин А (8.2 мг%), Е (1 мг%), С (33 мг%), В6 (0.7 мг%), В12 (60 мг%), РР (9 мг%), В2 (2.19 мг%), В1 (0.3 мг%) и др. То е доставчик на минерални соли на натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо, мед ,цинк, кобалт и др. Най-високото съдържание на желязо е открито в говеждия черен дроб.

Това месо е източник на пълноценни белтъчини, помага да преборим умората, полезно е при желязодефицитна анемия. Британски лекари съветват мъжете с висок холестерол да изяждат по 200 грама дневно нетлъсто говеждо. Те са установили, че това намалява нивото на холестерина с 20%.

Витамин В12 отговаря за усвояването на желязото в организма.

Старото говеждо се усвоява по-трудно и не се препоръчва за консумация от деца и стари хора (по-добре е да се замени с телешко).

Говеждият черен дроб е профилактика срещу инфаркт, препоръчва се при уролитиаза (камъни в бъбреците).

Хранителна стойност при 100гр.
Вода67.7мл.
Белтък18.9гр.
Въглехидрати0.0гр.
Мазнини12.4гр.
Калории187кал.
Витамини и минерали
витамини А, Е, С, В6, В12, РР, В2, В1; натрий, калий, магнезий, фосфор желязо, мед, цинк, кобалт

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login