Храните без глутен

Може би една от най-коментираните диети днес е тази, в която присъстват храни без глутен. Оказва се, че при хора с целиакия или цьолиакия (заболяване на абнормния имунен отговор към глутена в храните) трябва всячески да се избягва консумацията на глутен – за да не се стигне до алергична реакция, пише „Здраве.bg„.

* Затова нека разберем кои са основните групи храни, несъдържащи глутен, предлагани на пазара и какво всъщност представлява глутенът?

Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта, който е жилав и твърд и се намира в почти всички тестени изделия и зърнени закуски. Някои хора са нетолерантни към глутен и могат да получат храносмилателни смущения или по-сериозни алергични реакции. В световен мащаб около 1% от хората страдат от целиакия и трябва да спазват безглутенова диета, за да се предпазят от алергични състояния и последиците от тях.

Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта
Глутенът е вид протеин, намиращ се в пшеницата, ечемика, овеса и ръжта
Снимка: Thinkstock

Лекарите препоръчват на страдащите от целиакия да четат внимателно етикетите на храните, за да избегнат приема на глутен. Има определени суровини, които са изцяло без глутен и често това е обозначено на опаковката. Но този факт не отнемазадължителното внимателно следене на съдържанието на всеки хранителен продукт, защото не е изключено някои от тях да са преработени заедно със съдържаща глутен храна.

* Ето и едни от най-лесно достъпните храни без глутен:

Ядки
Целите бадеми, лешници, кестени, фъстъци не съдържат глутен, освен ако не са преработени с друг продукт като пшеница например. Сухите печени видове е добре да бъдат избягвани, защото често са обработени с брашно.

Ориз
Според експертите всички видове ориз са без съдържание на глутен.

Вече лесно може да се намери хляб, приготвен от безглутеново брашно
Вече лесно може да се намери хляб, приготвен от безглутеново брашно
Снимка: Thinkstock

Царевица
Царевицата и царевичното брашно не във всички свои форми съдържат глутен. Същото се отнася за пуканките, царевичното нишесте и царевичния малц. Нужно е обаче отново внимателно да се четат етикетите.

Бобови култури
Бобовите култури също не съдържат глутен в цялостната си форма. В това число влизат грах, леща, нахут, както и всички разновидности на фасула. Ако са преработени само с масло, също няма опасност да бъдат консумирани от хора с целиакия.

Други храни
Примери за други одобрени храни без съдържание на глутен са амарант, елда, канола, маниока, кокосово брашно, памучно семе, качамак, салеп, просо, нишесте от касава, картофено брашно, сусам, сладки картофи.

Храни под въпрос
Някои храни може и да изглеждат сякаш в тях няма глутен, но всъщност да са замърсени поради преработване заедно със съставки, съдържащи глутен. Примери за подобни храни са триците, зърнените закуски, нишестето, брашното, овесът, булгурът, конопът, малцът, овесените ядки.

* Хората с целиакия трябва да бъдат много прецизни в четенето на етикетите на храните и да се придържат към продукти, които със сигурност съдържат само съставки без глутен. За по-голяма сигурност храните под въпрос също трябва да бъдат избягвани./edna.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login