Хрян

hrian

Хрянът е ароматен и пикантен зеленчук. Той подсилва апетита и повишава тонуса като активизира жизнените сили и енергия. Полезните качества се дължат на наличието на етерични масла в състава му, които имат антисептични свойства. Съдържанието на фитонциди му придават антибактериални качества. Летливите вещества, които се отделят от него, са природни растителни антибиотици, справящи се добре с много вредни микроби. Всички тези свойства превръщат хряна в средство, предпазващо от различни болести с инфекциозен характер.

В това растение се съдържат някои витамини като С, РР и от група В. Интересен е фактът, че в него има повече витамин С, отколкото в лимона. В състава на хряна влизат много необходими за човешкия организъм микроелементи като сяра и натрий, калий и фосфор, желязо и други. Също така: въглехидрати, азотни вещества, известно количество мазнини, захари и нишесте. Има смолисти вещества, целулоза, а в листата – и каротин.

Противопоказания на хряна:

Като всяка подправка, и хрянът не е полезен за всички. Вреден е за тези, които страдат от заболявания на бъбреците или хронични болести на храносмилателния тракт. Противопоказен е за бременни жени. Всеки трябва да знае, че прекомерната употреба на подобен остър продукт може да доведе до повишаване на кръвното налягане и дори да предизвика кръвоизлив.

Най–интересното е, че полезните свойства на хряна се запазват не повече от седмица.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода77.0мл.
Белтък2.5гр.
Въглехидрати16.3гр.
Мазнини0.0гр.
Калории71кал.
Витамини и минерали
витамини С, РР, В, РР; сяра, натрий, калий, фосфор, желязо

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login