Италианска кухня с Дарин Стойков в Miele Experience Centre

 

Ризото

Необходими продукти: За 4 порции

Ориз арборио – 1 кафена чаша

Червена чушка, нарязана на ситни кубчета

Една глава червен лук, нарязан на ситно

Половин опаковка замразени белени скариди

Половин литър гореща вода или зеленчуков бульон, може и разтворен в топла вода шафран

Течна животинска сметана – 1 кафена чаша

Настърган пармезан – на вкус

Бяло вино или розе – 1 кафена чаша

Сол, черен пипер, зехтин

Начин на приготвяне:

Пригответе си до котлона горещата вода или бульона (каквото сте решили да ползвате).

Сложете на котлона голям тиган, сипете на дъното зехтин и запържете лука до омекване. Добавете малко от бульона и изсипете ориза. Може малко да опръска наоколо заради смесването на горещия зехтин и течността.

След като водата изври, изсипете вътре виното и изчакайте и водата от него да се изпари. Добавете една трета от останалия бульон, разбъркайте леко и оставете да си ври на спокойствие. Когато водата изври, сипете втората една трета, разбъркайте отново леко и пак оставете на мира. Постепенното добавяне на бульона позволява на ориза да поеме течността и да набъбне приятно, като започне да образува и мек кремообразен сос.

Моментът, в който изври и втората третина от водата е решаващ да определите какво ще правите по-нататък. Може да отнемете от огъня и да оставите ориза да изстине. Прибран в хладилника в това състояние, той може да изтрае и десетина дни.

Всъщност такава заготовка ползват ресторантите, които предлагат ризото в менюто си. Може да си направите повече ориз (увеличете пропорционално съставките) и в различни дни да експериментирате с различни продукти – пиле, калмари, само зеленчуци, гъби, комбинации… Ако ще продължавате да готвите, сега е моментът да излеете и последната третина от бульона и да добавите зеленчуците.

Много добре може да се получи със замразен грах, манатарки и печурки, дори тиква. Когато водата изври наполовина, добавете скаридите. Те са крехки създания и бързо се сготвят, не им трябват повече от три-четири минути в тигана. Когато и последната капка вода се изпари, намалете котлона наполовина и изсипете в ризотото сметаната.

Разбъркайте, за да се смеси добре с всичко вътре и изключете напълно котлона. Поръсете отгоре с настърган пармезан.

АЛТЕРНАТИВНО ТИРАМИСУ

Необходими продукти:

За 4 порции:

Една кутия сирене маскарпоне

Пакет бишкоти

Шест яйца

Единадесет супени лъжици захар (ще обясня по- късно защо толкова)

Три чаши силно еспресо

Вино марсала, ром, ликьор или есенция

Какао

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците. На висока скорост разбийте жълтъците с половината захар и оставете в купата настрана. Сложете малка тенджерка на котлона, сипете вътре останалата захар и същото количество вода, кипнете да заври.

Разбийте на висока скорост заедно със щипка сол белтъците до сняг и когато сиропа се сгъсти, налейте на тънка струйка върху белтъците като продължавате да разбивате на висока скорост. В друга купа разбъркайте добре маскарпонето, добавете разбитите жълтъци и разбъркайте добре.

Внимателно добавете и разбитите белтъци, като разбъркате със шпатула или дървена лъжица докато се смесят равномерно. Смесете кафето с алкохола, който ще ползвате (или есенцията) и топвайте вътре бишкотите преди да ги сложите в съда, където ще редите тирамисуто. Редувайте пласт бишкоти и крем, като завършите най-отгоре с крем. Приберете в хладилника за поне 2 часа, преди сервиране поръсете отгоре щедро с какао на прах.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login