Кафяв ориз

kafiav-oriz

В сравнение с белия ориз, ползата на кафявия за организма не подлежи на съмнение. Той съдържа повече хранителни вещества. По време на обработка не губи хранителната си обвивка, която обяснява кафявата окраска. Вари се по-дълго време от обикновения си събрат, а готовият продукт не е особено мек.

Обвивката на кафявия ориз е богата на витамини от група В, минерали, целулоза и фолиева киселина, съдържа малки количества цинк, фосфор и мед, добър източник е на манган и магнезий. Една порция приготвен ориз дава 88% от необходимата дневна доза манган за организма. Елементът на свой ред оказва незаменима помощ за производството на енергия от белтъчините и въглехидратите, участва пряко в синтеза на най-важните за организма мастни киселини.

Кафявият ориз е диетичен продукт, полезен е за хора, страдащи от различни стомашни проблеми. Отвара от него се използва при диария, защото укрепва стомаха.

Изследвания, проведени от японски учени, показват, че редовната му консумация е в състояние да повиши интелекта и да подобри паметта, действа благоприятно върху централната нервна система.

Хранителна стойност при 100гр.
Вода6.0мл.
Белтък7.0гр.
Въглехидрати76.0гр.
Мазнини2.0гр.
Калории362кал.
Витамини и минерали
витамини от група В, манган, магнезий, цинк, фосфор, мед

framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login