Кайма

kaima

Каймата представлява смляно свинско, телешко, агнешко, конско, пилешко месо или смес между някои от тези видове. Към нея се добавят подправки, яйца, зеленчуци, галета, хляб и др., приготвя се голям асортимент от ястия, супи, скара.

За българската кухня е традиционна комбинацията между свинско и телешко месо като съотношението е, съответно 40%:60%.

Полезните свойства на продукта зависят от количествата и качествата на белтъчините и мазнините, които влизат в състава й. Качественият протеин съдържа всички незаменими аминокиселини, които не се произвеждат от човешкия организъм. Протеинът в месото се усвоява добре от организма, над 95%.

Замразената кайма запазва всички полезни свойства на пресния продукт.

В телешката кайма (в 100 г) има: 332 кКал, 30 г мазнини, 14 г белтъчини, 0 г въглехидрати; в свинската (за 100 г): 263 кКал, 21 г мазнини, 17 г белтъчини и няма въглехидрати./framar.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login