Как да боядисаме великденски яйца с естествени материали

Има много лесен начин да боядисаш яйца за Великден, като използваш продукти които се намират във всеки дом: подправки, зеленчуци и дори плодове. Цветовете могат да станат по-бледи, ако се оставят в сместа за 30 минути (на мен така повече ми харесват) или по-наситени, ако се оставят да престоят за една нощ. Можете да оставите деца си да се заемат с боядисването като експериментират със смесването на цветовете и нюансите без да се притеснявате, че ще се изцапат с изкуствените бои, които купуваме от магазина.

IMG_1767

Необходими продукти:
20 бели сварени яйца
червено зеле
червено цвекло
обелки на 2 лука
куркума
2-3 чаши силно еспресо
ябълков оцет

IMG_1751

Бледо жълто: 2 лъжици куркума + 2 чаши вряла вода + 1 лъжица ябълков оцет.
Наситено жълто: Оставете яйцата да престоят една нощ в сместа.

IMG_1753

Светло сино: 2-3 супени лъжици + 2 чаши вряла вода + 1 лъжица ябълков оцет.
Тъмно синьо като на снимката: Оставете яйцата да престоят една нощ в сместа посочена по-горе.

IMG_1759

Оранжево: обелките на 2 лука + 2 чаши вряла вода. Оставете на котлона да поврят за около 20 минути, след което добавете 1 лъжица ябълков оцет. Потопете сварените яйца за 5-10 минути.

IMG_1770

Розово: 4 лъжици настъргано червено цвекло + 2 чаши вряла вода + 1 лъжица ябълков оцет
Червено: Оставете яйцата да престоят в сместа за едно денонощие.

IMG_1743

Светло кафяво: 3 чаши еспресо + 1 лъжица ябълков оцет.
Тъмно кафяво: Оставете яйцата да поврят в сместа за около 30 минути.
Зелено: Потопете яйцата първо в сместа с куркумата за 30 минути, след това в тази с червеното зеле за още 30 минути (жълто + синьо = зелено).
Бледо лилаво: Потопете яйцата първо в сместа с червеното цвекло за 30 минути, след това в тази с червеното зеле за още 30 минути (червено + синьо = лилаво).

*ако увеличите количеството на водата, за да покрие яйцата в съда задължително добавете още ябълков оцет.

Идеи за продукти, с които да боядисате вашите великденски яйца има много. Освен по-горе показаните може да използвате: фашран, сини боровинки, обелки от ябълки, фенел, зелен чай и още много. Тук съм използвала идеи взаимствани от Pinterest.

IMG_1796

Имайте предвид, че естественото оцветяване може да доведе до неочаквани резултати, затова не бъдете изненадани. Понякога от един и същ зеленчук, червено цвекло например, могат да се получат различни нюанси на розово или червено, и дори синьо. На мен лично много ми харесаха как се получиха. Неравномерни, бледи, тъмни, с петънца, в никакъв случай идеални, но чаровни.

По традиция великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди самия празник, но понеже ни очаква пътуване до язовир Кърджали реших, че е по-добре да ги направим по-рано отколкото никога.

Весели празници!

Великденски яйца с естествени бои
You might also like:Източник: http://lifebitesblog.com/

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login