Как да разпознаете качествения зехтин

зехтинПроизводството на зехтин започва с прибирането на реколтата.
Брането на маслините започва още през септември, когато маслините са недозрели и все още зелени.
От тях ще се получи малко масло, но с много интензивен аромат.Получените по този начин масла имат най-дългия срок на годност и са с по-богати сетивни свойства като вкус и аромат.
Маслото от маслини прибрано рано има нисък процент на киселинност и характерния тъмнозелен цвят, типичен за тосканските масла.Същинската реколта обикновено е между началото на Ноември и  Декември.Някои маслини се берат в червено-зрял етап и се смесват с по-ранната реколта масло, за да се създаде по-балансиран продукт. По принцип, маслата от плодове, добивани в черно-зрял етап са с по-ниско качество.
Най-малките зелени маслини се берат на ръка от клоните, докато зрелите маслини могат да бъдат обрулени и събрани под дърветата. Тъй като маслините са деликатен плод, най-добрите масла са направени от маслини, които се берат на ръка или чрез машини, които не повреждат или натъртват на плода.

За да разпознаем висококачествения зехтин ние трябва да познаваме някой от неговите характеристики.
Най-лесния начин да определим качествен или не, е даден зехтин на пазара е неговата цена.
Ако цената е подозрително ниска, погледнете етикета.
Основното правило за това, колко качествен е един зехтин е неговата киселинност,
колкото по-ниска киселинност има – толкова качеството му е по-високо.
Маслиново масло, получено от зрели маслини е с ниска киселинност, въпреки това, ако не се съхранява правилно, или е съхранявано прекалено дълго време, нивата на киселинност могат да се увеличат от първоначалното си равнище.
За да бъде класифицират един зехтин като „екстра върджин“ – най-високият клас при зехтина, той трябва да има киселинност по-ниска от 0,8% при бутилиране.
Киселинността е обикновено е написана на етикета.
Екстра върджин – маслиново масло се извлича чрез пресоване на маслините и не се обработват допълнително преди бутилирането.
“ Virgin olive oil“ означава, че зехтина е  получен от плодовете на маслиновото дърво единствено по механичен начин или чрез други средства, които  по никакъв начин не предизвикват промяна или влошаване на качеството на маслото-без топлина, без химическа взаимодействие, без разтворители, без радиация, без микровълни!
Поради това, зехтина не трябва да е бил подложен на никаква обработка, с изключение на механично извличане с налягане, измиване, центрофугиране и филтриране.
Как да се определи дали даден зехтин е екстра върджин?
-Поставете малко количество от зехтина в стъклена купа и го приберете в хладилника за няколко дни. Ако зехтина стане кристален, шансовете това да е  екстра върджин  зехтин са добри.

EXTRA-VIRGIN-OLIVE-OILНе трябва да се бърка обозначения като „100% all-natural“ зехтин със зехтин Екстра върджин
тъй като той е  смес от рафинирано маслиново масло и необработено маслиново масло.
Друг определящ фактор за качеството на зехтина е неговия вкус.
Ако вкуса е много силен, с аромат и силно горчив, това означава, че е направен от презрели маслини или, че технологията за добив не била много добра.
Добрият вкус на маслиново масло обикновено е мек и приятен.
Цвета на зехтина, също е показател за екстра върджин качество.
Той варира в зависимост от вида на маслините, тяхното ниво на зрялост и съдържанието на хлорофил и каротин в тях. Цветът на Екстра върджин зехтина варира  от зелен до жълт.
Съществува погрешно смятане, че наличието на твърди частици в зехтина предвещава ниско качество. Точно обратното – това е знак, че се е съхранявал при ниски температури и е бил замразен.
Това не променя качеството на маслиновото масло, в действителност гарантира, че се е съхранявал далеч от източници на топлина.
Професионалното, качеството на даден продукт се определя най-малко  от осем дегустатора, които класифицират вида и качеството на зехтина. Този тип метод за класификация, се нарича вкус тест панел и е задължителен за студено пресованият зехтин.
Съхранение
Маслиновото масло трябва да се съхранява в затворен съд, далеч от източници на топлина или светлина.
Правилното съхранявано  добро масло има срок на годност от 12 до 18 месеца.
Оптимална температура за съхранение е +18 ° C до +20 ° C
Екстра върджин и студено пресован зехтин, никога не трябва да се съхранява при температури превишаващи +25 ° C – в противен случай хранително цения витамин E се разгражда.
Зехтина при съхранение не трябва да бъде в досег с кислород , в противен случай той гранясва.Затова ако имате зехтин в голям съд, е по-добре да го прехвърлите в по-малки бутилки с по-малък достъп да кислород в тях.
Чужди миризми
Зехтинът лесно абсорбира чужди миризми и миризми, носени от въздуха. Трябва да пазите зехтина в плътно затварящ се контейнер и плътно да го запечатвате след всяка употреба. Трябва да се съхранява далеч от синтетични или естествени миризми, горива, химикали, изгорели газове, органични отпадъци и т.н.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login