Как да режем лук без сълзи

onionЗадавали ли сте си въпроса защо когато режете лук  плачете?
Ето и отговора – когато режете лук се изпуска ензим, който довежда до изпускането на газ.
Когато този газ влезне в контакт с вода се получава киселина.
Ако тази вода с която реагира газа е в окото Ви, Вие практически имате киселина в окото, затова се получава дразнение  и от там сълзи като естествена защитна реакция.

Ето няколко от начините да се предпазите от досадното „лютене“ в очите при рязането на лук.

1.Използвайте остър нож.
Ензимите предизвикващи отделянето на газ излизат когато се нарушат или смачкат клетките на лука.
С използването на остър нож ще режете директно и ще предотвратите смачкването на клетките, като по този начин ще избегнете прекомерното отделяне на ензими.

2.Охладете лука.
Поставете лука 10-15 минути във фризера преди да започнете да режете.
По този начин ще редуцирате нивото на киселинният ензим отделящ се във въздуха.

3.Рязането на лук под включен абсорбатор също ще редуцира влиянието на  „плачещият“ ензим.

4,Ако разрежете лука под вода също ще избегнете сълзите.

5,Намажете дъската за рязане с оцет – по този начин ще се денатурира ензимът.

6,Дишайте през устата.
Когато режете лук с опитайте да дишате през устата, по този начин обонятелните нерви разположени до сълзотворните канали, ще бъдат заобиколени.

7,Методът със свещ.
Запалете свещ и я поставете близо до дъската за рязане.
Газът, освободен от лука се изтегля в пламъка на свеща.

8,Дъвчете хляб или дъвка.
Много хора твърдят, че дъвченето, особено с венците, помага да се избегнат сълзите при рязане на лук.

9,Подсвирквайте с уста.
Свиренето с уста образува значителен въздушен поток, който държи настрана лютивият ензим.

снимка:ahduvido.com.br

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login