Как да съхраним свежи лозовите листа

Ако обичате ястия с лозови листа, Ви предлагаме техника за съхранение.

За мен няма нищо по-хубаво от това да си съберем голямо колечество лозови листа през пролетта – да ги наберем свежи, зелени и  ухаещи и да ги запразим такива за зимата. Освен в саламура лозовите листа чудесно се запазят и във фризера. Трябва просто да ги измиете обилно с вода да отрежете дръжките с остър нож и да ги подредите в една посока на купчинки. Големината на всяка от купчинките зависи от това, колко е голямо семейството ви и по-колко смятата да ползвате на едно готвене.

Ще ви е нужно прозрачно домакинско фолио. Разстелете го на домакинският плот, сложете листата върху него така, че с част от фолиото да може да се „завият“ до към средата им. След това купчинката с листенца се навива на стегнато руло, което се увива още един път във фолиото. Отрязваме го с остър нож и подгъваме крайчетата му от двете страни на рулото от лозови листа.

По този начин се увиват и останалите купчинки с листа. Нареждам ги в пластмасова кутия и ги прибирам във фрезера. Когато искам да ползвам от тези листа, изваждам нужното ми колечество от фризера и ги оставям за 1 нощ да се размаразят. Когато листата са били подбрани, да са крехки и млади, след престоят им във фризера не е нужно дори да се попарват./mycookingbookblog.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login