Как да съхраняваме и замразяваме патладжани за зимата

Заради съдържанието на соланин, каквото впрочем съдържат както картофите, така идоматите, патладжаните са били считани в продължение на много време за вредни за човешкото здраве, пише gotvach.bg.След направените проучвания обаче се оказва, че консумирани в приемливи количества, те изобщо не са вредни, а дори консумацията им се препоръчва при редица заболявания. Освен това са диетични и същевременно съдържащи много антиоксиданти. Ето защо е добре да се научите как да ги съхранявате за по-дълго време:

Замразяване на патладжани
Това е вероятно най-бързият и ефикасен метод за съхраняването на патладжани. За тази цел трябва да ги измиете и нарежете под каквато форма желаете, но не ги белете. Оставете ги посолени за около 30 минути в гевгир, за да може да се отцеди горчилката им. Ако предпочитате те да са почти готови за ястието, което ще приготвяте, след като ги извадите от фризера, трябва да ги бланширате.

Това става като ги пуснете във вряща подсолена вода за 2-3 минути, след което веднага ги извадите и ги изстудите. Независимо дали ще са бланширани или не, задължително ги оставете да се отцедят или най-добре ги подсушете с кухненска хартия. След това ги опаковайте в найлонови пликчета, надпишете какво и колко количество има във всеки пакет и ги оставете във фризера.

Консервиране на патладжани
Това е също един много добър метод на съхранение на патладжаните. По този начин можете веднага след отварянето на бурканите да си приготвите вкусно кьопоолу, всякакви салати,пюрета и т. н. Рецепти за консервиране има всякакви, но ако не разполагате с достатъчно време да се ровите в интернет или в готварските книги, Ви предлагаме една изпитана и много лесна за изпълнение рецепта за туршия от патладжан:

Необходими продукти: 2 кг патладжани, 3 големи глави чесън, няколко стръка прясна целина, 1 връзка магданоз или копър, 60 мл оцет, няколко зърна черен пипер, сол на вкус, по желание 30 г мед.

Начин на приготвяне: Патладжаните се измиват, нарязват на кръгчета и се бланшират за 2-3 минути. След това се отцеждат и се редят в буркани, като между тях се слагат по няколко обелени скилидки чесън и всички останали подправки без оцета. С него се заливат накрая и по желание с меда, предварително разтворен в малко вода. Бурканите се запечатват и се стерилизират за 15 мин./БЛИЦ

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login