Как да си изсушим грозде за стафиди

За да получите хубаво сушено грозде , много зависи каква е големината  на самото грозде, неговата захарност,и по какъв начин ще се суши. При сушенето гроздето губи голяма част вода и се запазва почти цялата захар в него.

Сортовете грозде, които имат много високо съдържание на захар по отношение на останалите, съдържат по-малко влага и при сушене имат по-малка загуба на тегло.

За сушене са подходящи сортовете грозде , които нямат семки, независимо какви са зърната му бели, червени или черни.

Гроздето е възможно да се суши по няколко начина. Най-старият и познат начин е гроздето да се изложи на слънце. Този метод не изисква някаква сложно предварително приготовление на гроздето.

Измийте, гроздето и отстранете ударените или загнили зърна. Ако гроздовете ви са големи,  разделети ги на по-малки, за да могат да съхнат хубаво.

Наредете ги  на вестници и се оставят на място, където слънчевата светлина ще ги огрява в по-голямата част на деня. Обръщайте гроздето през два дни, за да съхне равномерно.

Може предварително да обработите гроздето , като се пусне във врящ разтвор от вода и малко захар – на 10 литра вода 300 грама захар.

Гроздовете ги потапяте във врящия разтвор, изваждат се и незабавно  се промиват със студена вода. След това ги наредете  за сушене и на всеки 2 дни ги преобръщайте, докато се изсушат напълно.

За да запазите ценните вещества в гроздето , при този вид обработка гроздовете може да ги  промивате със студена вода.

Ципата на гроздето се покрива с цепнатини и това ускорява процеса на сушене и така се съкращава приблизително 3 пъти времето необходимото за това.

За да разберем дали сушеното грозде е готово трябва да  го притиснем с пръсти и от него да не излиза влага.Така гроздето може да се съхранява дълго време и да запази качествата си.

По този начин цяла зима ще се радвате на вкусен,приятени здравословен десерт./zajenata.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login