Как да си направим домашен сушен лук

Лукът ни радва с безбройните си ползи. Но не по всяко време може да го консумираме пресен. Той е задължителен продукт за всяка кухня, тъй като влиза в състава при приготвяне на почти всички ястия. Поради това и за да обновим запасите си от витамини и минерали, можем да си приготвим домашен сушен лук, който да използваме с години.

Процедурата по сушене на лука изобщо не е трудоемка, стига да сте запознати с основните стъпки. На първо място се сдобийте със солидно количество лук, тъй като когато се изсуши, той намалява повече от половина обема си.

Измийте и изчистете лука добре. Някои предпочитат да го сушат цял, но най-добре е да се нареже на парчета с големина за готвене.

Изберете тавичка с подходящ размер и я застелете с чиста гланцирана хартия или вестник. Тя ще попива влагата, а лукът няма да залепва по дъното на тавата. Поставете нарязания лук вътре и пъхнете в печката на ниска температура, най-много 60-70 градуса.

Вратичката на фурната трябва да стои леко отворена, за да излиза влагата. Процесът трябва да е под непрекъснато наблюдение. Когато лукът започне да се отлепва от вестника на дъното, започва периодично разбъркване.

Това се прави до пълното му изсушаване, което зависи от количеството нарязан лук. Индикатор за това е, че когато бъде стиснат между пръстите, люспата му се чупи. Много трябва да се внимава да не прегори.

Готовият изсушен лук се изважда от фурната и се оставя за изстине напълно. През това време той отново поема определено количество влага от въздуха, от което люспите стават жилави и еластични, а не сухи и чупливи. Съхранява се в добре затворени кутии.

Сушеният лук се използва по няколко начина. Може да се сложи директно в ястието или да се накисне предварително във вода. Това се прави за да си възвърне донякъде първоначалния вид. Ако ще се пържи, кисненето е задължително.

Трябва да се внимава и с дозите. Средно голяма глава лук се равнява на 1 с.л. изсушен. Това отчасти е субективно, тъй като всичко зависи от сорта лук и от това колко вода съдържа в себе си./gotvach.bg

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login