Как да си направя сушени домати

Най-добрият избор на сорт домати е Рома. В тях няма много семена и вода, а плътното им месо остава и след изсушаването, без да се превръщат просто в една изсушена люспа. Другата добра причина, е че са сравнително евтини. Може да се използват и други сортове домати, които са по-месести. Рома обаче си остават добри и заради това, че имат малък размер. Необходимо е да се срежат на две, докато при други, по-едри сортове домати, е необходимо не само да се срежат на четвъртини или по-малки парчета, но и да се отстранят семената, ако в тях има много такива, да се прибави чесън, зехтин и босилек. Знам, защото съм приготвяла сушени домати с различни сортове и техники.

DSC5168

Времето за сушене може да варира от 3-4 часа до 10-12 часа в зависимост от сорта домати, количството, големината им и наличието на вода.

Съхранението си остава не по-маловажна част от избора на домати и приготвянето им. Най-добре сушените в домашни условия домати се съхраняват в зехтин. За съжаление от опит мога да кажа, че трайността им не е много голяма. В зависимост от влажността останала в доматите и начина на съхранение, те могат да бъдат годни едва около 2 месеца. В крайна сметка в домашни условия не би могло да се приготвят огромни количества, така че това което ще сложиш в буркан със зехтин може да бъде изконсумирано в рамките на този период./kulinarno-joana.com

DSC5179

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login