Как да си приготвим домашна извара

2 литра прясно мляко
500 г кисело мляко

c1

Снимки – dama.bg

Прясното мляко се сварява и охлажда до 350С. Ако искате да намалите маслеността на изварата, охладете млякото напълно без да го разбърквате и го оставете за една нощ в хладилник. На другия ден оберете каймака, който се е отделил отгоре (от него може да си избиете чудно масълце) и отново загрейте млякото до 350С. Киселото мляко се разбърква и двете млека се смесват. Съда се оставя на стайна температура за 7-8 часа, след което сместа се нагрява на водна баня, без да се разбърква и без да се допусне завиране, за да не стане „гумена“.
Когато се надигне бяло калпаче,тенджерата се отстранява от котлона, оставя се малко да изстине и внимателно, с решетеста лъжица получената извара се прехвърля в цедилка (тензух, марля). Може да се остави в гевгира, а може да се закачи като вързопче да се изкапе.
Влажността на изварата определяте според нуждите си – ако искате по-суха и ронлива оставяте я да се отцеди повече време.
Прецедената течност (цвик) не се изхвърля – охладена е много полезна и разхлаждаща напитка, а също така се използва за замесване на хляб,питки и мекички./http://www.vzonata.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login