Как да си приготвим ГХИ

гхи

Древните индийски мъдреци казват, че гхи се крие в млякото така, както Бог в Творението. А за съвременните индийци то е просто „златната храна”.

Начин на приготвяне на Гхи:

1. Трябва тенджера с дебело дъно и дебели стени по възможност.

2. Използва се несолено масло, най-добре от половин или 1 кг. (накрая на статията ще говорим кое масло е най-добре да се взима)

3. Като начало се поставя на слаб огън докато се разтопи. Можете да му помогнете, като го нарежете на по-малки парчета.

4. Когато вече е течно, топлината може леко да се засили, докато заври леко и забълбука.След това веднага се намаля котлона отново.

5. Маслото все още има плътен бял цвят.

6. Започва да се образува пяна, която трябва да се махне.

7. Претопяването продължава средно между 40 и 60 мин. за 0.5-1 кг. масло, в зависимост от качеството на маслото.

8. Ароматът, който трябва да се отделя е леко сладък и приятен през цялото време. Това почти никога не се случва при купешките масла. Ако маслото започна да пращи много силно, да мирише прекалено сладко значи в него има добавен маргарин. Ако започне да мирише лошо, значи се отделят всички химии в него.

9. Знаете, че сте готови, когато течността стане прозрачна и започнете да виждате дъното на тенджерата. Ще забележите, че има малки бели топченца по дъното – това е именно белтъка, който в последствие прецеждаме през филтърна хартия или плътно насложена марля / тензух.

10. Пречистеното масло има кехлибарен прозрачен цвят и лек сладък аромат на орехи. Много е важно да не се продължи прекалено дълго обработката му, защото става кафяво и вкусът му се променя, а оттам и състава.

11. В момента, в който го махнете от огъня вече е готово да бъде налято в буркан след като го прецедите през марля и изхвърлите топченцата, които са белтъка всъщност. Но след като е излято в буркана, не трябва да се затваря, докато не изстине и се втвърди. Изчакайте да е напълно сухо, влагата да е излязла и тогава затворете.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login