Как се почиства Артишок

Трябва ви купа със студен вода и прясно изцеден лимонов сок! Когато се почисти, Артишока потъмнява подобно на ябълките, но много по-бързо. И докато ябълката може да запази свежият си цвят когато е потопена в някаква течност, почистеният артишок не може. Затова е нужен лимоновият сок – за предпочитане е, да е прясно изцеден. Имайте в предвид, че докато го почиствате, този зеленчук може да оцвети ръцете ви в кафеникаво. Затова, ако желаете може да ползвате ръкавици.

Артишокът може да се консумира и свеж, без да преминал термична обработка. Просто се залива с малко лимонов сок и се посолява. Може да бъде поднесен с дипове (разядки) като хумус, тарама, тахини и др.

Най-често суров се консумира наръсен с лимонов сок и сол. Тогава листната част около главата на зеленчука не се почиства напълно, а само най-външните листа. Оставя се и част от стъблото около 2-3 см. (така както се вижда на първата снимка от долният колаж). Всяка глава артишок се разрязва на 4 и се почиства пухкавата сърцевина на всяка от четвъртините. Може да се разреже и на повече парчета. Ако почиствате на веднъж няколко глави артишок, си пригответе купа с вода смесена с лимонов сок, където да го съхранявате докато приключите с почистването на всички. Във водата може да останат от 30 до към 50 мин. Ако ще го обработвате термично и доста повече. Най-добре е купата да се постави в хладилника или да се добави лед. Когато сте готови да го сервирате се отцежда от лимоновата водата. Нарежда се в подходящ съд, залива се с лимонов сок и се наръсва със сол. Стъблото също може да се консумира, и е много вкусно. Да!!! Страхотно е даже да си топиш парченца от него в някаква разядка или просто да го хрупаш, наръсено със сол и лимонов сок. Важно е обаче да е свежо, прясно набрано. Трябва просто се обели от външната зелена част, а вътрешната (която е бяла) се нарязва на тънко и както вече споменах се наръсва със сол и лимонов сок или се поднася в компанията на някаква разядка.

Първо се отрязва стъблото, не е нужно да го режете точно в основата на главата, оставете около 2-3 см. Окъсват се листата покриващи главата, като се почва от основата (там където е свързана със стъблото). Нужно е просто да да обърнете листото назад и на доло към стъблото и то се отчупва до където трябва. Така по етапно, се отчупват всички листа. Открива се сърцевината, която е изпълнена с мека, мъхеста част. Трябва да я отстраните. Това става с помощта на остър нож. Най-лесно се отстранява когато артишока се разреже на половина, защото тогава ясно се вижда до къде да режете с нож, и няма да изрежете излишно от ядливата част. След това бързичко се почиства (с остър нож) външната страна на стъблото (зелената и част) и основата на главата. Веднага пуснете почистената глава артишок във купата с вода, в която сте добавили лимонов сок. Количеството на лимоновият сок спрямо водата винаги го добавям на око. Но ориентировъчно бих казала, че за около 2 литра вода е достатъчен сока на един голям сочен лимон./mycookingbookblog.com

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login