Как се прави екстракт от ванилия

Необходими продукти:

  • 3о гр. шушулки ванилия 
  • 250 мл. 40% алкохол – подходящи са водка, бърбън или ром
  • 1 бутилка със съвместимост 300 мл. или добре затварящ се съд (буркан или нещо друго подходящо) за приготвянето на екстракта.
  • Ваниловите шушулки се разрязват по дължина с помощта на остър нож. Зрънцата ванилия  наричани още „ванилов хайвер“ се остъргват и събират на купчинка. Ваниловите шушулки се нарязват на парчета – така със сигурност ще бъдат покрити от алкохола и той ще извлече максимално от аромата им. Ваниловият хайвер и нарязаните шушулки се слагат в стерилното шише (или нещо друго подходящо), предвидено за приготвянето на екстракта. Ако шишето е с тясно гърло, може да ползвате фуния, после като наливате водката тя ще обере полепналите по нея зрънца от ванилия. Шишето се затваря и се разклаща енергично. Прибира на тъмно – в някои шкаф.
    • За да не забравяте кога какво да правите с есктракта, е най-добре да му лепнете един етикет. Напишете си на него, дата на производство и датите, когато навършва 2 седмици, 6 седмици и 6 месеца.
    • Първата седмица се разклаща енергично всеки ден.
    • От втората до четвъртата седмица разклащайте шишето по няколко пъти седмично. Ще забележете памукообразни фибри да плуват в бутилката редом с ваниловите зрънца – това е нормално.
    • Пета седмица – вече може да използвате екстракта. Ако искате в някоя от рецептите ви да има зрънца от ванилията просто разклатете бутилката преди употреба. Евентуално може да долеете с водка.
    • Между вторият и шестият месец разклащайте бутилката когато се сетите.

коментари

коментари

You must be logged in to post a comment Login